BIJELJINA: Petrovićevo uzdizanje i mnogo pitanja u SNSD (foto)

Datum:

Share post:

Nakon ubjedljive pobjede Ljubiše Petrovića na referendumu o njegovom opozivu, mnoge stvari su (ne)jasne.

Ljubiša Petrović: Lider SDS-a ili nova partija

Ljubiša Petrović je izborio opstanak na čelu grada do kraja mandata i sledećih lokalnih izbora koji će se održati 2024. godine.

I to u kakvom stilu.

Sa oko 17.000 glasova razlike je, uz pomoć SDS-ovih aktivista iz cijele Republike Srpske, i podršku lidera Stranke za Pravdu i red Nebojše Vukanovića, “potukao” 10 parlamentarnih i 6 neparalamentarnih stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Uz Petrovića, u slavljeničkoj atmosferi u prostorijama SDS-a su u prvim redovima bili predsjednik SDS-a Milan Miličević, Vukota Govedarica, predsjednik GO SDS Tomica Stojanović, Slaviša Marković iz PDP-a itd.

Sam Petrović se u velikoj mjeri od preuzimanja mandata gradonačelnika pa sve do početka kampanje za opoziv, distancirao od partije, ili bolje reći gradskog odbora, ispred koje je osvojio mandat gradonačelnika.

ŠTA MOŽE LJUBIŠA PONUDITI BIJELJINI? UTISAK JE ČUDO! (foto,video)

Iako je na bilborde širom Bijeljine postavio svoj lik, nigdje nije stavio partijsku odrednicu.

Ipak, svjestan glasačkog tijela, počeo je da se dodvorava glasačima SDS-a kako je kampanja odmicala. Inače, tokom kampanje, veću ulogu, a samim time i značaj za Petrovića je, stiče se utisak, imao Nebojša Vukanović nego Tomica Stojanović, koji je u ulozi ikebane bez glasa pozirao na stranačkim tribinama.

Nakon ubjedljive pobjede, Petrović je taj koji diktira uslove, i ostaje da se vidi u kom pravcu će nastaviti svoj politički angažman, koji će biti dugoročan po svemu sudeći.

Da li će ostati pri SDS-u, priključiti se novoj partiji “sestre” Jelene Trivić, ili postati član partije “brata” Vukana?

Ako ostane u SDS-u koji prolazi kroz proces unutarstranačkih izbora, kakva će biti njegova očekivanja, i koju funkciju i ulogu će da zahtijeva od Miličevića?

Vukanović će sigurno pokušati da ga “prevuče” na stranu “pravde i reda”, s obzirom da imaju odličnu saradnju i konvergentno političko djelovanje.

 SNSD Bijeljina: Najveći gubitnik neuspješnog opoziva gradonačelnika

Na osnovu čega su lideri SNSD-a donijeli odluku da u ovom trenutku krenu u avanturu zvanu opoziv gradonačelnika će ostati enigma.

Čini se da niko nije ozbiljnije analizirao poraz pokojnog Miće Mićića, jer da je to urađeno, ne bi bili sada u ovakvoj situaciji. Zaključak tog poraza s kraja 2020. je bio samo taj da je Petrović “greškom”, “slučajno” i revoltom SNSD-ovih pristalica došao do mandata.

Ako se vratimo na taj period, nije samo Mićo postao prihvatljiv SNSD-u, već i sve glavne političke figure SDS-a i pojedini koalicioni partneri, koji su godinama bili na udaru opozicije zbog raznoraznih afera.

Koga se bojiš MIĆIĆU-ZASTO SI SAM?

Dakle, nije Ljubiša Petrović greška tih izbora, već je on posledica udruživanja sa takvim ešalonom. Odluka donešena u Banja Luci da se izađe sa Mićom kao kandidatom je bila, ispostavilo se, žrtvovanje semberskog SNSD-a zarad svršavanja sa SDS-om jednom za svagda, jer parčanje SDS-a u sredini gdje su najjači znači upravo to.

Iako nisu imali gradonačelnika nakon tih izbora, imali su skupštinsku većinu, situacija identična onoj iz 2016. godine, s tim da je ovaj put većina bila “lagodna”. Lagodnost brojčane većine i udruživanje sa “svim i svakim”, odnosno pristalicama nekadašnjeg SDS-a razbacanim u više novih partija, je donijela više štete nego koristi SNSD-u, pokazaće se i nakon ovog referenduma.

Koliko god Petrović bio slab kao gradonačelnik, da li će donjeti jedan ili oduzeti tri politička poena, kada ga na primjer, svima dobro poznati predsjednik Pokreta za da-ja-budem-potpredsjednik-skupštine-grada javno kritikuje, da li se to nekad neko iz SNSD zapitao?

Koliko god Ljubiša bio loš gradonačelnik, ili korumpiran u mjeri famoznog džipa, ne možete dozvoliti da ga prozivaju ljudi koji su, kaže narod, “gori” od njega…

Da li su simpatizeri i članovi SNSD-a svarili nove koalicione partnere, koji su dobili više “fotelja” nego što rezultatski zaslužuju, i da li i dalje članovi osjećaju revolt kao i 2020. godine?

Koliko je koalicionim partnerima bio potreban referendum u ovom trenutku koliko i SNSD-u? Koliko je bilo opravdano samom SNSD-u sad pokrenuti to pitanje?

Da li je medijski linč gradonačelnika donjeo više štete ili koristi? Mnogo je pitanja koja sebi treba da postave u SNSD-u, i da pokušaju što prije da dođu do odgovora.

Parčanjem SDS-a na više partija jesu mnogo oslabili SDS, ali su dva puta natjerali glasače da glasaju iz revolta.

Prvi put kad su dali glas da se izabere Petrović, a drugi put kad su dali glas ga održe, jer to pokazuje ovolika razlika, i na kraju, reklo bi se, ne samo održe – već uzdignu prilično visoko. Pitanja mnogo, a valja brzo djelovati. Eto lokalnih izbora iza ćoška.

                                                                                                                                                               Aleksandar Ostojić

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.org/desavanjaubijeljni.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đurđevdanske svečanosti u Loparama

Povodom obilježavanja Dana opštine Lopare i krsne slave opštine - Đurđevdana i ove godine će u Loparama biti...

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ne može podržati ni članstvo u Savjetu Evrope

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na njen zahtjev,...

JANJIĆ: Podržimo fudbalere našeg Radnika sutra u borbi za titulu i povratak u Premijer ligu BiH

FK ’’Radnik’’ sutra igra protiv Omarske. -Podržimo naš Radnik sutra u borbi za titulu i povratak u Premijer ligu...

Nuklearne rakete Rusije raspoređene na granici sa NATO

Rusija je navodno razmestila svoje taktičke nuklearne raketne sisteme Iskander-M na granicu sa Finskom, potez koji se vidi...