BIJELJINA: Otvoren Festival srednjoškolskih predstava

Datum:

Share post:

Festival srednjoškolskih predstava “Udahni kulturu” u Bijeljini sinoćs su otvorili učenici Ekonomske škole predstavom “Kraj partije” koju je po tekstu Samjuela Beketa režirao profesor srpske književnosti i jezika Igor Kalajdžija.

“Ključna je bila adaptacija teksta i nadam se da smo uspjeli da se Beketov apsurd negdje uzglobi u intelektualni i emotivni razvoj mladih ljudi i da oni mogu pronaći te momente u dubinama svog postojanja, svog duha”, rekao je Kalajdžija novinarima.

On je istakao da su ovom predstavom htjeli i da pokažu da Beket nije ni mračan ni beznadan, iako govori o ponorima ljudske egzistencije u 20. vijeku koji se protežu i na ovaj vijek.

“Praznina je apstrakcija koja čini Beketove komade”, naveo je Kalajdžija, koji je i autor muzike za predstavu.

Prema njegovim riječima, scenografiju su uradili učenici i ona je fokusirana na minimalizam, a u predstavi igraju Marija Rakić, Andrea Narančić, Ilija Nikolić i Marija Šepur.

Učenik trećeg razreda Ekonomske škole Ilija Nikolić, jedan od glumaca, rekao je da su na predstavi radili od početka školske godine i da imaju velika očekivanja jer je riječ o komadu koji se decenijama nije igrao na ovim prostorima.

Direktor Centra za kulturu “Semberija” Igor Bešlić rekao je novinarima da se šesti Festival srednjošolskih predstava “Udahni kulturu” igra nakon trogodišnje pauze izazvane pandemijom virusa korona i da je revijalnog karaktera.

Do 28. aprila biće prikazano pet predstava u izvođenju učenika iz Bijeljine i Ugljevika.

Publici će se danas predstaviti Gimnazija “Filip Višnjić” i njihov Dramski klub “Virus” sa predstavom “Antigona”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...