BIJELJINA: Bakajlić na sastanku sa poloprivrednicima F BiH

Datum:

Share post:

U cilju usuglašavanja prijedloga poticajnih mjera u poljoprivredi za 2020.godinu, Seljački saveza F BiH održao je u Orašju radni sastanak s Udruženjem poljoprivrednika FBiH. Razmatrano je puno tema, a najviše se govorilo o realizaciji programa poticajnih mjera za 2019.godinu i pripremi programa poticaja za 2020.godinu. Na sastanku su bili zastupljena sva udruženja s prostora FBiH, a kao gost iz RS sudjelovao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije. Kroz diskusiju je istaknuto kako je teško opstati u poljoprivredi, ali Seljački savez će uvijek u prvi plan staviti borbu za svoja prava kroz razgovore za stolom, a ne izlaskom na ceste, iako u krajnjem slučaju kažu, ne bježe ni od toga.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača iznijeli su svoje viđenje programa poticaja po svim sektorima za 2020.godinu. Ističu kako je u proteklom periodu biljna proizvodnja bila zapostavljena i oštećena u odnosu na animalnu i upravo iz tog razloga, navodi predsjednik Dragan Pavlović, sastanak su organizirali u Posavini gdje je biljna proizvodnja najviše zastupljena u FBiH. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo da je u prijedlogu proračuna za poljoprivredu usmjereno 18 milijuna KM više u odnosu na proteklu godinu, pa se u Savezu nadaju kako će dijelom iz ovih sredstava pokušati podići biljnu proizvodnju. Ohrabrenje za poljoprivrednike u ŽP je prijedlog kojeg su usuglasili da se od ove godine uvedu poticaji na merkantilni kukuruz.

-„Sve prijedloge ćemo ukalkulirati, razmotriti i vidjeti što je ostvarivo, a što nije. U prvi plan smo stavili kapitalne investicije koje nisu bile zastupljene u prethodnom programu, a svima je jasno da nema razvoja poljoprivredne proizvodnje bez kapitalnih investicija, jer je jako teško ući u ovu proizvodnju ako nema subvencija. Iz tog razloga želimo da se u ovogodišnjem programu pokrije dio kapitalnih investicija iz perioda od 2012. do 2019.godine koje su preskočene u prethodnim programima“, naglasio je predsjednik Seljačkog saveza F BiH Dragan Pavlović.

Pavlović je kazao kako je kroz diskusiju svaka strana vukla na svoju proizvodnju kao da je najvažnija, ali je na kraju ipak napravljen dogovor kako bi zajedničkim prijedlogom istupili pred ministarstvom poljoprivrede. –„Na narednoj sjednici UO utvrdit ćemo jedinstven prijedlog za ovu godinu kojeg će potpisati svi predstavnici proizvođača. Tražit ćemo da ga ministarstvo usvoji i nadamo se da će sredstva biti dobro raspoređena po proizvodnjama. Idući sastanak planirali smo u Unsko-sanskom kantonu, gdje ćemo razmatrati pravilnik o ostvarivanju novčanih potpora za ovu godinu“, kazao je Pavlović.

Domaćin sastanka u Orašju bio je Savez Udruženja poljoprivrednih proizvođača ŽP na čelu s predsjednikom Vidanom Grgićem koji je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim prijedlozima, osobito što su ponovno uvećana sredstva za biljnu proizvodnji, nakon što su 2014. i 2015.godine bila umanjena za oko 2 milijuna KM, radi ušteda i vraćanja duga. –„Raduje nas da je proračun za poljoprivredu došao na 3% ukupnog proračuna što je i po zakonu. Sada pokušavamo napraviti balans koji je do sada bio oko 50 milijuna za animalnu, a desetak za biljnu proizvodnju, dok je po zakonu da taj odnos bude 60:40 u korist animalne. Drago nam je da će po prvi put i proizvodnja kukuruza biti potaknuta, s tim da neće morati izdvojiti značajnija sredstva, jer će se na drugoj strani umanjiti površine pod pšenicom ili sojom“, naglasio je Vidan Grgić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: radioorasje.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ELEKTRO BIJELJINA: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije od 1. do 7. maja

Obavještavamo Vas da za predstojeće praznične dane, od 01.05.2024. do 07.05.2024. godine, nema planiranih zastoja u isporuci električne energije. Srećni...

„Beskompromisna komedija“ Semira Gicića 18. maja u Centru za kulturu „Semberija

18.maj u 20:00 časova u Centru za kulturu "Semberija" "Beskompromisna komedija” Semir Gicić Ova monokomedija je zbog svoje iznimne popularnosti...

Idu li 52 fudbalska kluba u Semberiji “pod suspenziju“? (foto)

Da li će 52 fudbalska (od Premijer lige do najniže lige) kao i 20-ak Omladinskih selekcija u Semberiji...

SVEŠTENIK MIRAN: Crkva nikada nije bila protiv proslavljanja državnih praznika – na vjernicima je da odluče kako će proslaviti 1. maj (video)

U toku su praznici, u toku je Stradalna nedelja, sutra je 1. maj, pa smo željeli da porazgovaramo...