BiH ratifikuje sporazum o ulasku u Mehanizam civilne zaštite EU

Datum:

Share post:

Bosna i Hercegovina će konačno ratifikovati sporazum s EU o Evropskom mehanizmu civilne zaštite, jer je ta tačka stavljena na dnevni red protekle sjednice Savjeta ministara BiH.

„Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, utvrdio je  Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između BiH s jedne strane i EU s druge strane o učešću BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, važnom sporazumu u procesu pridruživanja BiH EU“, kažu oni.

Ulaskom u ovaj mehanizam BiH će moći aktivnosti svojih službi civilne zaštite koordinisati s EU.

Tokom aktivnosti spasavanja usljed potresa u Turskoj i Siriji civilne zaštite iz BiH učestvovale su u spasavanju, ali nisu iskoristile mogućnosti koje bi im bile pružene da je Savjet ministara formalno zatražio da službe iz BiH budu upućene u sklopu EU mehanizma. 

Podsjećanja radi, riječ je o evropskom mehanizmu prema kojem svaka zemlja članica može u slučaju katastrofe ili nepogode zatražiti pomoć ostalih članica.

Zauzvrat, službe za spasavanje i civilnu zaštitu se mogu aktivirati i poslati u krizna područja, a EU im može refundirati i do dvije trećine troškova.

Najveća vrijednost mehanizma nije u finansijskoj kompenzaciji, nego u činjenici da zemlja može računati na finansijsku, tehničku, humanitarnu i svaku drugu pomoć ako bude pogođena velikom nepogodom. 

BiH je u septembru formalno ušla u ovaj mehanizam, kada su ga potpisali u ime BiH Selmo Cikotić, tadašnji ministar bezbjednosti BiH, i Janez Lenarčić, komesar EU za upravljanje krizama.

Mehanizam postoji od 2001. godine, a do sada je, kako stoji na zvaničnoj stranici Evropske komisije, aktiviran više od 600 puta, uglavnom pri gašenju požara, poplavama i drugim velikim nepogodama. Prošle godine je mehanizam najviše bio aktiviran u Ukrajini.

BiH je nekoliko godina ispunjavala uslove da bi mogla biti članica, a najvažniji „test“ je da je BiH morala uspješno da provede Projekat specijalne mjere za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava kroz podršku civilnoj zaštiti.

Evropska komisija je za tu namjenu u okviru Instrumenata pretpristupne pomoći izdvojila 2,5 miliona evra, od čega milion i po za obuku i milion za nabavku opreme. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...

Gorivo jeftinije za deset pfeninga

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je od jutros jeftinije za deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Grupacije...

Područna privredna komora Bijeljina potpisala Sporazum o saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Leskovac

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović potpisali su Sporazum...