Apel osiguranicima za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva

Datum:

Share post:

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske uputio je ranije apel osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja u inostranstvu da podnesu zahtjev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem Fonda. Apel se odnosi na osiguranike koji u ovoj ili narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života.

Zahtjev za potvrdu staža podnosi se u poslovnici Fonda PIO prema mjestu prebivališta ili nadležnoj filijali Fonda. Značaj potvrde staža je veliki zbog toga što je potvrda o stažu ili dijelu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Republike Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju, kao i visini penzije, navode u Fondu.

Iz Fonda ističu da je potrvda bitna i zbog toga što je za njeno pribavljanje najčešće potrebno više od dva mjeseca do godine, a nekada i mnogo duže, zavisno od države do države.

Pribavljanje potvrde staža i obezbeđenje druge dokumentacije i podataka bitnih za postupak odlučivanja o pravu propisan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Stručna služba Fonda PIO obavezna je da preduzme sve neophodne mjere i radnje da osiguranik u godini prije ispunjenja uslova za starosnu penziju kompletira i ažurira podatke matične evidencije na osnovu kojih se rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i podatke o penzijskom stažu navršenom u drugim državama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...