Umjesto dva i po sata prije poletanja, sada će na aerodrom morati da se dolazi četiri sata ranije. Kada avioni ponovo počnu da lete, putnike očekuju mnoge promjene – od mjerenja temperature prije ulaska u avion, testova na virus od 72 sata, karantina od 14 dana, do striktnih pravila u samom avionu.

 

Sve više aerodroma objavljuje datume otvaranja komercijalnih letova, a i Srbija je spremna da otvori putnički avio-saobraćaj. To se, prema zvaničnim najavama, može očekivati između 15. i 18. maja. Italija je najavila da naredne sedmice otvara aerodrome Ćampino u Rimu i Peretola u Firenci, a to se uskoro očekuje i za mnoge druge evropske zemlje.

Prema pisanju portala Aviatika, što se tiče avio-kompanija koje koriste srpske aerodrome, najave su da će one početi postepeno da obnavljaju saobraćaj. Tako je jedna od lou kost kompanija odmah po izdavanju najnovijeg NOTAM-a promijenila svoj red letenja za liniju između Londona i Beograda i sada je prvi planirani let 18. maja. Obnova ostalih linija ove kompanije iz Beograda ostaje u planu od početka juna.

Druga kompanija je predvidjela da će prvi let iz Beča ka Beogradu biti uspostavljen 1. juna. Istog datuma bi trebalo da bude uspostavljena i linija između Ciriha i Beograda kao i iz Frankfurta i Minhena ka Beogradu. Saobraćaj ka Beogradu bi od 1. juna trebalo da uspostavi i turska kompanija na liniji ka Istanbulu. Povratak aviona na letove između Pariza i Beograda se takođe planira od 1. juna, piše portal Aviatika.

U avion uz test na koronu

Da bi putnici ušli u avion moraće da ispune različite uslove, a kako je najavljeno, i kada slete očekivaće ih izolacija od 14 dana. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ukazala na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o mjerama bezbednosti, u skladu sa preporukama ljekara.

– Što se tiče mjera bezbjednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu željeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju – rekla je ministarka.

 

Otvaranje aerodroma ne znači da ćemo na njemu vidjeti isti broj avio-kompanija kao prije krize,

kaže Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala “Tango Six”.

– Postoje dva segmenta zbog čega se to neće desiti. Prvi je da je dinamika putovanja zauvijek promenjena, dok se ne nađe vakcina. Uslovi koje struka zahtijeva – testovi od 72 sata i karantini od 14 dana automatski će da demotivišu putovanja. Takođe, avio-saobraćaj funkcioniše po zajedničkim evropskim i svjetskim pravilima, pa sve mora da bude sinhronizovano, što je prvi praktični problem koji će usporiti sve. Pitanje je kada će Agencija za bezbjedost avio-saobraćaja (EASA) moći da sinhronizuje pravila bezbednosti na evropskom nivou – kaže Vojinović.

Drugi dio usporavanja je, kako ističe nesinhronizovano otvaranje zemalja.

– Veliki dio zemalja i dalje ima apsolutno ograničenje na prelazak granice. Pitanje je i kako će tehničko ponašanje aviona i aerodroma izgledati u novoj realnosti, a sigurno je da će biti usporeno – navodi Vojinović.

Prema procjenama, moguće je da će se i na aerodromima ubuduće raditi i brza testiranja na korona-virus. U skladu sa propisima koji su tek uvedeni u brojnim zemljama i zaštitne maske će biti obavezne.

Najveću polemiku je izazvalo pitanje izbacivanja sjedišta u sredini, odnosno potrebi da ona budu prazna tokom leta. Iako nije dokazano da bi slobodna sjedišta u sredini mogla da umanje rizik od infekcije, brojne avio-kompanije blokiraju ta mjesta u sredini, barem kada je riječ o prvoj fazi letova.

Određene firme se zalažu za to da između redova sjedišta budu postavljeni redovi sa teretom. To bi, kako navode, omogućilo veću distancu između putnika i bolju raspodjelu tereta.

Konsultantska firma za vazdušni saobraćaj Simpliflying procjenjuje da će ubuduće možda sav prijavljeni prtljag, kao i ručni prtljag morati da se dezinfikuje ultraljubičastim zračenjem, a moguće su i dodatne zdravstvene kontrole. U avion će se ulaziti u malim grupama na sigurnoj udaljenosti, a u putnički most za ukrcavanje bi mogao da bude ugrađen svojevrsni tunel za dezinfekciju.

Putovanje bi, kako ocjenjuju, moglo da traje znatno druže. Zbog budućeg intenzivnog čišćenja aviona i duže procedure ulaska u avion, s obzirom na propise o udaljenosti, i avioni će više vremena biti na pistama. Nakon sletanja, na aerodromima će morati da se pokaže potvrda o imunitetu, kao i da se prođe kroz skener za mjerenje temperature. Pre preuzimanja prtljaga, on će još jednom biti dezinfikovan.

 

– U zavisnosti od toga koliko će vremena proći dok vakcine budu dostupne, neke stvari će ostati, a neke opet nestati – smatra Ingo Vugecer iz vazduhoplovnog koncerna Erbas (Airbus).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име