Ako planirate u AVION moraćete da budete NEGATIVNI NA KORONU

Datum:

Share post:

Umjesto dva i po sata prije poletanja, sada će na aerodrom morati da se dolazi četiri sata ranije. Kada avioni ponovo počnu da lete, putnike očekuju mnoge promjene – od mjerenja temperature prije ulaska u avion, testova na virus od 72 sata, karantina od 14 dana, do striktnih pravila u samom avionu.

 

Sve više aerodroma objavljuje datume otvaranja komercijalnih letova, a i Srbija je spremna da otvori putnički avio-saobraćaj. To se, prema zvaničnim najavama, može očekivati između 15. i 18. maja. Italija je najavila da naredne sedmice otvara aerodrome Ćampino u Rimu i Peretola u Firenci, a to se uskoro očekuje i za mnoge druge evropske zemlje.

Prema pisanju portala Aviatika, što se tiče avio-kompanija koje koriste srpske aerodrome, najave su da će one početi postepeno da obnavljaju saobraćaj. Tako je jedna od lou kost kompanija odmah po izdavanju najnovijeg NOTAM-a promijenila svoj red letenja za liniju između Londona i Beograda i sada je prvi planirani let 18. maja. Obnova ostalih linija ove kompanije iz Beograda ostaje u planu od početka juna.

Druga kompanija je predvidjela da će prvi let iz Beča ka Beogradu biti uspostavljen 1. juna. Istog datuma bi trebalo da bude uspostavljena i linija između Ciriha i Beograda kao i iz Frankfurta i Minhena ka Beogradu. Saobraćaj ka Beogradu bi od 1. juna trebalo da uspostavi i turska kompanija na liniji ka Istanbulu. Povratak aviona na letove između Pariza i Beograda se takođe planira od 1. juna, piše portal Aviatika.

U avion uz test na koronu

Da bi putnici ušli u avion moraće da ispune različite uslove, a kako je najavljeno, i kada slete očekivaće ih izolacija od 14 dana. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ukazala na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o mjerama bezbednosti, u skladu sa preporukama ljekara.

– Što se tiče mjera bezbjednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu željeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju – rekla je ministarka.

 

Otvaranje aerodroma ne znači da ćemo na njemu vidjeti isti broj avio-kompanija kao prije krize,

kaže Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala “Tango Six”.

– Postoje dva segmenta zbog čega se to neće desiti. Prvi je da je dinamika putovanja zauvijek promenjena, dok se ne nađe vakcina. Uslovi koje struka zahtijeva – testovi od 72 sata i karantini od 14 dana automatski će da demotivišu putovanja. Takođe, avio-saobraćaj funkcioniše po zajedničkim evropskim i svjetskim pravilima, pa sve mora da bude sinhronizovano, što je prvi praktični problem koji će usporiti sve. Pitanje je kada će Agencija za bezbjedost avio-saobraćaja (EASA) moći da sinhronizuje pravila bezbednosti na evropskom nivou – kaže Vojinović.

Drugi dio usporavanja je, kako ističe nesinhronizovano otvaranje zemalja.

– Veliki dio zemalja i dalje ima apsolutno ograničenje na prelazak granice. Pitanje je i kako će tehničko ponašanje aviona i aerodroma izgledati u novoj realnosti, a sigurno je da će biti usporeno – navodi Vojinović.

Prema procjenama, moguće je da će se i na aerodromima ubuduće raditi i brza testiranja na korona-virus. U skladu sa propisima koji su tek uvedeni u brojnim zemljama i zaštitne maske će biti obavezne.

Najveću polemiku je izazvalo pitanje izbacivanja sjedišta u sredini, odnosno potrebi da ona budu prazna tokom leta. Iako nije dokazano da bi slobodna sjedišta u sredini mogla da umanje rizik od infekcije, brojne avio-kompanije blokiraju ta mjesta u sredini, barem kada je riječ o prvoj fazi letova.

Određene firme se zalažu za to da između redova sjedišta budu postavljeni redovi sa teretom. To bi, kako navode, omogućilo veću distancu između putnika i bolju raspodjelu tereta.

Konsultantska firma za vazdušni saobraćaj Simpliflying procjenjuje da će ubuduće možda sav prijavljeni prtljag, kao i ručni prtljag morati da se dezinfikuje ultraljubičastim zračenjem, a moguće su i dodatne zdravstvene kontrole. U avion će se ulaziti u malim grupama na sigurnoj udaljenosti, a u putnički most za ukrcavanje bi mogao da bude ugrađen svojevrsni tunel za dezinfekciju.

Putovanje bi, kako ocjenjuju, moglo da traje znatno druže. Zbog budućeg intenzivnog čišćenja aviona i duže procedure ulaska u avion, s obzirom na propise o udaljenosti, i avioni će više vremena biti na pistama. Nakon sletanja, na aerodromima će morati da se pokaže potvrda o imunitetu, kao i da se prođe kroz skener za mjerenje temperature. Pre preuzimanja prtljaga, on će još jednom biti dezinfikovan.

 

– U zavisnosti od toga koliko će vremena proći dok vakcine budu dostupne, neke stvari će ostati, a neke opet nestati – smatra Ingo Vugecer iz vazduhoplovnog koncerna Erbas (Airbus).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Zvijezda 09 prekinula niz poraza

POVEZANE VIJESTI

Zvijezda 09 prekinula niz poraza

Zvijezda 09 je prekinula seriju od pet poraza u Premijer ligi BiH. U Ugljeviku su savladali Tuzla siti...

RSS osnovala Mjesni odbor Donji Zagoni, mladi vjeruju Slavenku Ristiću (foto)

Republička stranka Srpske /RSS/ osnovala je Mjesni odbor Donji Zagoni, za čijeg je predsjednika izabran dvadesetšestogodišnji Duško Tomić...

Trebinjski genije Vuk Јanković riješio matematički problem star 58 godina

"Do rješenja su pokušali doći vrsni matematičari, profesori, akademici, a uspio je samo Vuk" Nakon 60 godina Trebinjac...

Učenik osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske kod Bijeljine najbolji atletičar regionalnog takmičenja MOI 2024. godine (foto)

Dragan Senić, učenik devetog razreda u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš” iz Velike Obarske ostvario je izvanredan uspjeh...