AID HANUŠIĆ, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini: Prosjek trajanja postupka kod nas je 115, a u BiH 400 dana

Datum:

Share post:

“Sud je iz godine u godinu sve bliži postavljanju standarda koji su iznad prosijeka za našu sredinu i svake godine se smanjuje broj predmeta što mi je, kao nekome ko živi ovdje, izuzetno drago“, rekao je za portal InfoBijeljina Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini.

Što se tiče trajanja sudskih procesa, Hanušić navodi da prosjek trajanja sudskih postupaka u 2022. godini iznosi 115 dana, a prosijek u Bosni i Hercegovini je oko 400 dana. Na krivičnom referatu prosjek trajanja sudskih postupaka iznosi 83 dana od trenutka kada tužilac preda optužnicu do okončanja postupka.

Sudije predmete rade redoslijedom kako i pristižu u sud. Prosijek Osnovnog suda u Bijeljini 2021. godine bio je 94 odsto starih predmeta, što pokazuje da se sudije drže redoslijeda predmeta. Ove godine je sud stigao do nekih 93 odsto i Aid Hanušić se nada da će se ponoviti prošlogodišnji rezultat.
Osnovni sud u Bijeljini je jedan od većih u BiH, a drugi po veličini u Republici Srpskoj i ovaj sud pokriva tri opštine – Bijeljinu, Ugljevik i Lopare. Trenutno sud posjeduje 6.086 predmeta koji se uvode kroz CMS sistem i 98.603 komunalnih predmeta, a kada pričamo o ukupnom broju predmeta, sud trenutno posjeduje 104.603 predmeta u radu.
Aid Hanušić kaže da je ovaj broj, u odnosu na prošlu godinu, manji za 4.326 predmeta.
Hanušić ističe da mu je posebno drago što sud učestvuje u 13 projekata u organizaciji Visokog sudskog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Republike Srpske.
„Nedavno sam bio u posjeti Pravosudnoj akademiji u Turskoj i Pravosudnoj akademiji u Belgiji gdje smo dobili mnogo ideja koje ćemo pokušati da primijenimo u sledećoj godini kroz naš pravni sistem. Što se tiče pomenutih projekata, u ovoj godini imali smo tri veoma korisna projekta koja su doprinijela radu suda. Jedan od tih projekata je „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“ koji je već u trećoj fazi, a konkretno se radi o implementaciji strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH”, rekao je Hanušić za InfoBijeljina.
Dodaje da se ovaj projekat realizuje uz pomoć Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i Pravosudne uprave Kraljevine Švedske koja je ujedno i inicijator projekta. 
„Ono čime se posebno ponosim jeste što je Pravosudna uprava Kraljevine Švedske preuzela našu anketu kojom smo započeli ovaj projekat kako bi je preveli i uvrstili u sudove u Švedskoj što je za nas izuzetan uspijeh“, kaže Hanušić.
Osnovni sud u Bijeljini učestvuje i u projektu „Unapređenje kapaciteta sudova za transparentniji rad i proaktivnu komunikaciju sa medijima i javnošću“ koji se takođe realizuje u saradnji sa VSTV i švedskom sudskom administracijom. 
Ovaj projekat se ogleda u tome da se Osnovni sud otvori prema javnosti. Osnovni sud u Bijeljini je do 2016. godine bio zatvoren za javnost i novinari su imali veliki protokol da dođu u sud, a pogotovo da dobiju određenu informaciju.
„Kada sam 2016. godine postao predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini pokušao sam da promijenim na bolje saradnju suda i medija i malo po malo došli smo do ovog projekta. Cilj pomenutog projekta je da svi sudovi u BiH imaju neki standard u odnosu sa javnošću, da olakšamo medijima, ali i građanima, da dođu do potrebnih informacija koje nisu zatvorene za javnost“, napominje Hanušić. 
Kako kaže, rezultat njihovog rada kroz ovaj projekat je da su u Osnovnom sudu u Bijeljini osnovali pres službu i da imaju portparola za odnose sa javnošću. 

„Još uvijek smo ograničeni nekim pravilima. Na primjer, kada su u pitanju prvostepene presude, ne smijemo objavljivati puno ime i prezime optuženog nego samo inicijale. U sklopu ovog projekta napravili smo i vodič za medije u kome je objašnjeno kako se ophoditi sa sudom i taj vodič ćemo u januaru dostaviti svim redakcijama na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika“, zaključio je na kraju Hanušić za InfoBijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...