AGRO SAVJET: Najčešće gljivične bolesti krompira i njihovo suzbijanje

Datum:

Share post:

Najznačajnije i najčešće gljivične bolesti krompira kod nas su: plamenjača  i alternarija, odnosno crna pjegavost, koje značajno utiču na prinos i kvalitet krtola, zatim suva fuzariozna trulež krompira, obična i prašna krastavost krtola.

Krompir (Solanum tuberosum) kao  važan prehrambeni proizvod za ishranu stanovništva kod nas i u svijetu zauzima i najveće površine od svih povrtarskih kultura. Imamo povoljne agroekološke uslove za uzgoj ove kulture, ali ipak se trebamo pridržavati svih agrotehničkih mjera u procesu proizvodnje, kao i mjere zaštite od bolesti i štetočina.

Najčešće gljivične bolesti krompira

Plamenjača krompira (Phitophtora infestans)

Prvi simptomi se javljaju pred cvjetanje, što zavisi od temperature, broja kišnih dana i količine padavina. Temperatura od 16-24°S i veća količina padavina pogoduje razvoju ove gljivice. Prvi simptomi se uočavaju na listovima u vidu sivo smeđih pjega, koji kasnije nekrotira i izgleda kao spaljen. Sa naličja listova uočavaju se bjeličaste preavlake u vidu plijesni, što ustvari predstavlja miceliju gljive. Zaraza se prvo ostvaruje na vrhu lista i šire se u obliku slova „V“ . Spore gljive se veoma brzo šire, naročito ukoliko je vrijeme vlažno.

Suzbijanje se obavlja preventivno kombinovanjem agrotehničkih, mehaničkih i bioloških mjera i hemijskim putem, primjenom registrovanih fungicida na bazi bakra (bakar-oksihlorid, bakar-hidroksid, bakar sulfat), preparatima na bazi metalaksila, dimetomorfa, i drugih. Primjena hemijskih sredstava obavlja se u skladu sa uputstvom za upotrebu i uz poštovanje karence.

Crna pjegavost (Alternaria solani)

Simptomi se uočavaju se na listu i krtolama. Prvi sismptomi se uočavaju na donjem najstarijem lišću u vidu sitnih, okruglih sivo-mrkih pjega koje se šire u vidu koncentričnih krugova, oko kojih se javlja hloroza. Kod veće zaraze list nekrotira i suši se. Pjege na krolama su tamne boje, kružnog ili nepravilnog oblika, a krtola je udubljena na mjestu pjege. Razvoju ove gljivice pogoduju više temperature i visoka vlažnost vazduha.

Pored agrotehničkih, mehaničkih i bioloških mjera, za suzbijanje ove bolesti koriste se fungicidi na bazi bakra,  difekonazola, azoksistrobina, metirama, boksalida i dr.

Suva fuzariozna trulež krompira (Fusarium srr)

Javlja se na krtolama, a kod nas je i najštetnija bolest uskladištenih krtola. Simptomi su u vidu sitnih mrkih nekrotičnih pjega, koje kasnije povećavaju svoj obim i zahvataju veći dio ili čak cijelu krtolu. Pokožica oboljele krtole je smrežurana i naborana, a tkivo se suši. Na površini zaraženog tkiva formiraju se bjeličaste naslage micelije i reproduktivnih organa gljive, a u sredini krtole se pojavljuju šupljine.

Infekcija gljivicama roda Fusarium se ostvaruju preko oštećenih mjesta na krtolama nastalim tokom vegetacije, vađenja, trasporta i skladištenja krompira.

Suzbijanje se obavlja preventivno, izbjegavati oštećenje krtola, krtole čuvati u prohladnim, suvim skladištima, u toku vegetacije krtole moraju biti dobro pokrivene zemljom, naročito pred kraj vegetacije, redovnom zaštitom od plamenjače i alternarije.

Obična krastavost krompira (Streptomyces scabies)

Početni simptomi se uočavaju na pokožici krtole u vidu crvenkasto-mrkih pjega, nakon čega se formitraju kraste, bez praškaste mase. Zaraza je najjača ako su u fazi cvjetanja visoke temperature i tada su krtole najosjetljivije. Intenzitet krastavosti zavisi od osjetljivosti sorte i ekoloških uslova proizvodnje. Krtole zaražene ovim parazitom lošeg su kvaliteta i gube tržišnu vrijednost. Prenosi se zaraženim sadnim materijalom.

Suzbijanje se sprovodi preventivno, primjenom višegodišnjeg plodoreda sa travama i leguminozama, upotrebom zdravog sadnog materijala, gajenjem otpornih sorti u uslovima navodnjavanja i na neutralnim zemljištima.

Prašna krastavost krompira (Spongospora subterranea)

Simptomi se javljaju na podzemnim dijelovima biljke, a najviše na krupnijim krtolama, te su kao takve lošeg kvaliteta  i gube tržišnu vrijednost. Prvi simptomi su u vidu purpurnih mrkih plikova. Pokožica na napadnutom mjestu se suši i puca u obliku zvijezde, a pukotina je ipunjena praškastom masom koju čine spore gljive po čemi i nosi naziv.

Za razliku od obične krastavosti, kojoj odgovaraju suva, laka i pjeskovita zemljišta alkalne pH vrijednosti, prašnoj krastavosti odgovaraju kisela, teža i vlažnija zemljišta.

S obzirom da se prenosi zaraženim biljnim ostacima i zemljištem, potrebno je vršiti uklanjanje zaraženih krtola, sadnju zdravih krtola na dreniranom zemljištu, poštovanje plodoreda i ne pretjerivati s navodnjavanjem u fazi razvoja krtola.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Kvalitetnom praktičnom nastavom zadržati mlade na našim prostorima (foto)

Poslovni subjekti u Republici Srpskoj sve češće se susreću sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage pa tako potraga...