AGRO SAVJET: Ljubičasti pasulj – Koje benefite ima ova biljka i kako se gaji

Datum:

Share post:

Ljubičasti pasulj – Ova super hranljiva biljka se već hiljadu godina upotrebljava u Aziji za liječenje depresije, poboljšanje plodnosti, ukupnog zdravlja i dobrog raspoloženja. I ova bilјka je bogata proteinima, vitaminima i antioksidanatima.

Ljubičasti pasulj (Mucuna pruriens) poznat je i pod nazivom somotni pasulj pripada familiji Fabaceae, pored visokog sadržaja proteina i skroba, ovaj pasulj sadrži (l-Dopa) 3,4-dihidroksi-l-fenilalanin, koji pokazuje ljekovita svojstva. Ljubičasti pasulj mahunar karakterističan je po izrazito tamnim, ljubičastim mahunama. Osim neobične boje, ove mahune su izrazito duge, mogu narasti do 35 cm dužine.

Karakteristična ljubičasta boja je vidljiva već na stabljici mladih biljaka čim malo poraste. Što više naraste, stabljike iz početne zelene boje posve poprime ljubičastu boju, a cvjetovi su mu takođe ljubičasti. Ljubičasti pasulj je biljka tropske klime. Zahtijeva dosta vlage i dug bezmrazni period. Ne podnosi niske temperature. Temperature od 5°C, u trajanju od 24 do 36 sati, mogu biti fatalne. Uspijeva na različitim tipovima zemljišta. Mahune se beru dok su čvrste i sočne, ako se ne uberu na vrijeme, tada se može koristiti kao zrno, bilo svježe bilo suvo. Međutim, kao zrno se teško ljušti, a i zrna nisu baš izrazito velika, stoga ga najviše preporučujem kao mahune.

Sjetva ovog pasulja može da započne kada prođe opasnost od kasnih proljećnih mrazeva. Sije se na dubinu od oko 5 cm, u redove, na međuredni razmak od 1 m i razmaku redu od 20 do 80 cm, u zavisnosti od toga da li ste se radi o puzaćem tipu ili sorte sa ograničenim porastom.

Mogu se konzumirati svježe grančice ili zrna ljubičastog pasulja. Pasulj treba da se potopi u vodu najmanje 30 minuta do nekoliko sati neposredno prije kuvanja. Voda se mijenja više puta dok se ne skuva.

Koristi se kod smanjenog libida, erektilne disfunkcije, ali podržava zdravlјe cijelog reproduktivnog sistema i plodnost – može da poveća broj spermatozoida, bolјu sekreciju hormona i zdravu jajnu ćeliju, stimuliše menstrualni ciklus. Djeluje protivupalno.

Koristi za um jer sve zdrave prednosti Mucuna Pruriens proizilaze iz njegove sposobnosti da pronikne u zaštitne barijere mozda i da dostavi važne hormone u centar nervnog sistema.

Mucuna u prahu pomaže kod mršavljenja. Smanjuje tjelesnu masnoću, celulit, bore i poboljšava izgled kože.

Ljubičasti pasulj ne treba da se uzima za vrijeme trudnoće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbački ribolovac upecao kapitalca na neobičan način (foto)

Član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca, Kristijan Pantelić iz Glamočana upecao je kapitalni primjerak soma na neobičan način...

Delegacija Lopara na obilježavanju Dana opštine Šamac (foto)

Delegacija opštine Lopare, koju su činili Želimir Nešković,  delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Goran...

“FUĆKA SE RUSIMA ZA SRBE“: Milanović bez dlake na jeziku o Dodiku i Vučiću (video)

Kažu da je Dodik eksponent, ok. ‘Ajmo reći ovako, je li ih se moglo drugačije tretirati? Moja je...

Ugljevik domaćin zajedničkom koordinacionom sastanku službi civilne zaštite regije Bijeljina: Uvijek na visini zadatka!

U opštini Ugljevik danas je održan zajednički koordinacioni sastanak rukovodilaca službi civilne zaštite regije koju pokriva Područno odjeljenje...