AGRO SAVJET: Kako klimatske promjene utiču na drveće

Datum:

Share post:

Globalno zagrijavanje i klimatske promjene utiču na sve. U kombinaciji sa zagađenjem, globalno zagrijavanje dovelo je do toga da je drveće veće ali slabije.

Šta se događa sa drvećem?

Najnovija studija otkrila je da je drveće širom svijeta dobilo novu formu, odnosno ono ima dodatnog vremena za rast, zahvaljujući globalnom zagrijavanju. Naime, u pojedinim dijelovima planete drveće je dobilo dodatne tri nedjelje za razvoj i rast.

Međutim, to što je veće ne znači da je jače. Nakon proučavanja šuma centralne Evrope, rezultati su pokazali da veće temperature u kombinaciji za zagađenjem vazduha i tla, čine da drvo postane slabije. Stabla se mnogo lakše sijeku i drva za ogrev imaju manju ogrevnu moć.

Ovo nije nov fenomen, jer traje već oko 100 godina. Najviše je zastupljen u šumama centralne Evrope, gdje se stopa rasta bukve i smrče povećala za oko 77 procenata od 1870. godine.

TESTNA REKLAMA

Istraživač sa Tehničkog univerziteta u Minhenu, Hans Preč i njegove kolege sumnjali su koliko dodatno vrijeme za rast zaista odgovara drveću, pa su odlučili da sprovedu studiju i ispitaju kvalitet drveća. Studija je obuhvatila nadgledanje 41 parcele na jugu Njemačke.

Istraživački tim je koristio uzorke četiri vrste – norveške smrče, hrasta-kitnjaka, evropske bukve i bijelog bora. Analizirali su prstenove stabala uz pomoć sonde visoke frekvencije.

Ustanovljeno je da se vrsta gustine, u sve četiri vrste smanjila za 8 do 12 procenata.

Naučnici objašnjavaju da je ovaj fenomen posljedica nekolko faktora: povećanja temperatura koje podstiču brži rast, ali i azota koji potiče od poljoprivrednog đubriva nataloženog u zemljištu i izduvnih gasova od vozila. Prethodne studije su već povezale povećano korišćenje đubriva sa smanjenom gustinom drveća.

Pored smanjenja gustine drveta, smanjio se i sadržaj ugljenika i to za oko 50 odsto, što znači da drveće ,,usisava“ manje ugljen-dioksida iz atmosfere nego prije.

Rezultati studije su takođe pokazali da oslabljene šume mogu pretrpeti veća oštećenja tokom oluja i da mogu biti manje efikasne u eliminisanju gasova sa efektom staklene bašte.

Dešavanja u Bijeljini

Foto: agrosavjet.com

Izvor: edukacija.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Želimir Nešković na obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu (foto)

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je slomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana i...

ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka,...

MILIČEVIĆ O AKCIZAMA: Nema tako visokog poreza koji može zadovoljiti apetite korumpirane vlasti

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. ...

Zvezda i Vojvodina odali počast Mihajloviću, dresovi na poklom sinovima

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Vojvodina odali su počast Siniši Mihajloviću uoči današnjeg meča dva tima na startu...