NA DANAŠNJI DAN umro Laza Lazarević

Datum:

Share post:

Na današnji dan 10. januara 1882. godine počeo je hercegovačko-bokeljski ustanak Srba i muslimana protiv Austro-Ugarske, kao odgovor na uvođenja zakona o vojnoj obavezi i regrutovanja. Ustanak, koji je potajno podržala Crna Gora, ugušen je posle nekoliko meseci.
 
Istog dana 1890. godine umro je srpski pisac i ljekar Laza Lazarević, koji se s devet pripovjedaka, koliko je ukupno napisao, svrstao među najznačajnije prozne stvaraoce srpske književnosti. Smatra se tvorcem srpske psihološke pripovjetke i jednim od najboljih stilista.
 
Na današnji dan 1909. godine rođen je srpski fizičar i hemičar Pavle Savić, koji je svjetski renome stekao kada je sa Irenom Žolio Kiri 1937. godine i 1938. godine u Parizu otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Od 1947. godine rukovodio je izgradnjom Nuklearnog instituta u Vinči i do 1960. godine bio direktor instituta.
 
Istog dana 1971. godine umrla je francuska modna kreatorka Gabrijela „Koko“ Šanel, jedna od najčuvenijih u 20. vijeku koja je gotovo šest decenija suvjereno vladala visokom pariskom modom.
 
Na današnji dan 2011. godine umro je nekadašnji proslavljeni strijelac i jugoslovenski reprezentativac Borivoje Kostić. Sa selekcijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Načelnik Perić darovao male fudbalere-ŠAMPIONE REGIJE: “JURIŠ” NA VRH REPUBLIKE SRPSKE

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić sa saradnicima ugostio je danas ekipu malog fudbala Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz...

Stevandić: Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj će raspravljati o odluci CIK

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da će odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH...

“Sankcije zbog širenja dezinformacija” CIK objavilao detalje o lokalnim izborima, ovo su nova pravila

Nakon što su raspisani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je pojasnili osnovna pravila...

Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Bijeljina Lopare i Ugljevik predavanjima učenicima i studentima obilježava Međunarodni dan sestrinstva (foto, video)

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se svake godine obilježava 12.maja, a u susret istom Udruženje medicinskih sestara i...