“Sankcije zbog širenja dezinformacija” CIK objavilao detalje o lokalnim izborima, ovo su nova pravila

Datum:

Share post:

Nakon što su raspisani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je pojasnili osnovna pravila i rokove za realizaciju izbornog procesa. To podrazumijeva brojne novine za kandidate i političare.

Predsjednica CIK Irena Hadžiabdić rekla da će ukupni troškovi organizovanja izbora iznositi 19 miliona KM, da je za aktivnosti CIK već odobreno 7,4 miliona.

Istakla je da su uputili i poseban zahtjev Ministarstvu finansija BiH da izdvoji još novca za jedan od pilot projekata.

Hadžiabdićeva navodi i da će troškovi opština i gradova iznositi otprilike 7,5 miliona KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

Utvrđeni rokovi izbornog procesa

CIK je na sjednici utvrdila i rokove provođenja izbornog procesa. Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za ovjeru učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati.

Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provjera će liste biti objavljene (do 22. augusta).

Izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana.

Izborna šutnja počinje 5. oktobra u 7 sati ujutru i traje do izbora u 19 sati.

– Kandidati moraju znati da, pored opštih uslova za kandidovanje, eventualni kandidat mora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici gdje se kandiduje do raspisivanja izbora, odnosno do danas – istakla je Hadžiabdićeva.

Navela je da je to jedna od novina koje je donio Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Kandidati moraju imati 1.000 potpisa, osim ukoliko već nose mandate iz 2020. Godine, piše Klix.

Nova pravila za preuranjenu kampanju

– Novina je da od danas pa do službenog početka kampanje, osim zabrane plaćenog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje – rekla je Hadžiabdić.

Objašnjava da je novim izmjenama proširen period nadležnosti CIK u vezi s ponašanjem političkih subjekata.

– To znači da je od danas pa sve do potvrđivanja rezultata zabranjeno koristiti se govorom mržnje, sprečavanjem novinara da obavljaju dužnosti, korištenje djece u političke svrhe – istakla je Hadžiabdićeva.

Proširene su i zabrane vezano za zloupotrebu javnih sredstava.

– Nije dozvoljeno korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za promociju svog subjekta ili kandidata, zatim promocija političkih subjekata na javnim događajima koje finansiraju javne institucije i javna preduzeća, kao i korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne i indirektne podrške kupovini birača – navela je ona.

Prvi put sada CIK može sankcionisati političke subjekte zbog širenja dezinformacija o izbornom procesu. U slučaju plasiranja takvih informacija, CIK je ovlašten da pokrene postupak i izrekne sankcije.

Politički subjekti, takođe, 15 dana nakon izbora dužni su ukinuti sve promotivne materijale.

Mediji mogu informisati o aktivnostima zvaničnika, ali bez navođenja njegove stranke ili kandidature na izborima.

Članovi izbornih komisija i birački odbori

U pogledu izbornih komisija i biračkih odbora, takođe, postoje neke novine koje je donio Šmit, a odnose se na to da CIK mora sam pronaći 12.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, koji su politički nezavisni.

– CIK će imenovati zamjenske članove svugdje gdje procedura imenovanja nije završena. CIK imenuje predsjednike i zamjenike biračkih odbora, koji ne smiju biti povezani s političkim strankama – navela je Hadžiabdićeva.

Bitna novina na ovim izborima je, pojašnjava ona, i sam način glasanja, birači mogu označiti najviše tri kandidata na jednoj listi koju odaberu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, iako je više bilo protiv i uzdržanih. Nacrt rezolucije je...

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...