VEČERAS nova premijera Gradskog pozorišta „Semberija“: „MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“

Datum:

Share post:

Iz Gradskog pozorišta „Semberija“ stiže nam najava nove premijere. Riječ je o predstavi „MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“ po tekstu i u režiji Milivoja Mlađenovića.

Milivoje Mlađenović, autor i reditelj predstave, istakao je da se u večerašnjoj predstavi govori o sudbini glumice, koja je izložena dodatnoj torturi i manipulisanju.

„Dakle, ovo je jedna posveta pozorištu, glumcima i upravnicima, a istovremeno govori i o odnosu sredine i vlasti prema pozorištu, a nastala je prema delu Koste Trifkovića. To je bila monodrama izvedena 1871.godine u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu, a ovde posle toliko godina ona je „rasklopljena“ i pretvorena u duo dramu, tako da se u njoj pojavljuje glumica i onaj koji delimično utiče na sudbinu glumca i diriguje njome, a ponekad se čak i igra“, rekao je Mlađenović.

Kosta Trifković se kao pozorišni autor pojavio 1870. godine. Kao pozorišnog pisca odlikovala ga je vještina stvaranja radnje, dinamične, vedre, zabavne; komedije intrige odgovarale su ukusu tadašnje publike, odnosno građanske sredine kojoj je i sam pripadao, te su munjevito osvojile pozorišnu scenu. U njima je slikao svoje savremenike – srpsko novosadsko građansko društvo.

Mlađenović ističe da je ovo vrijeme danas – vrijeme njegovanja i uzgajanja pozorišta u Bijeljini, koje je bilo ugašeno dugi niz decenija.

„Pre toga postojalo je uspešno amatersko pozorište, a pozorište kada se ugasi, ono se vrlo teško ponovo rasplamsava… U ovoj predstavi ćete čuti direktno kako živi pozorište u Bijeljini. U Bijeljini se pozorište ukorenilo, ali treba delovati konstatno. Pozicija glumca u Bijeljini je stabilna, ali se svakako mora voditi računa o tome da se on unapredi i da se pozorište i njegova misija unapredi. Pozorište može da utiče na promenu svesti, na promenu čovekove sudbine, a najviše na odnos građanina prema stvarnosti u kojoj živi“, rekao je Mlađenović.

Predstava“Mila, glumica u nemilosti“ je posveta svim glumcima i upravnicima pozorišta koji još uvijek odolijevaju svojim djelom u svijetu neprestane surove manipulacije, bezobzirne ignorancije, bezmjernog licemerja i (ne)prikrivenog nasilja.

Premijera je zakazana za večeras, (utorak 18. april) u 20 časova, a prva repriza je u srijedu 19. aprila u 20 časova.

Sem Vanje Krtoline u naslovnoj ulozi, u ovoj predstavi igra i Dušan Ranković. Za koreografije i izbor muzike bila je zadužena gošća iz Niša Danica Ničić, a songove je komponovao Igor Kajmaković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...