VEČERAS nova premijera Gradskog pozorišta „Semberija“: „MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“

Datum:

Share post:

Iz Gradskog pozorišta „Semberija“ stiže nam najava nove premijere. Riječ je o predstavi „MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“ po tekstu i u režiji Milivoja Mlađenovića.

Milivoje Mlađenović, autor i reditelj predstave, istakao je da se u večerašnjoj predstavi govori o sudbini glumice, koja je izložena dodatnoj torturi i manipulisanju.

„Dakle, ovo je jedna posveta pozorištu, glumcima i upravnicima, a istovremeno govori i o odnosu sredine i vlasti prema pozorištu, a nastala je prema delu Koste Trifkovića. To je bila monodrama izvedena 1871.godine u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu, a ovde posle toliko godina ona je „rasklopljena“ i pretvorena u duo dramu, tako da se u njoj pojavljuje glumica i onaj koji delimično utiče na sudbinu glumca i diriguje njome, a ponekad se čak i igra“, rekao je Mlađenović.

Kosta Trifković se kao pozorišni autor pojavio 1870. godine. Kao pozorišnog pisca odlikovala ga je vještina stvaranja radnje, dinamične, vedre, zabavne; komedije intrige odgovarale su ukusu tadašnje publike, odnosno građanske sredine kojoj je i sam pripadao, te su munjevito osvojile pozorišnu scenu. U njima je slikao svoje savremenike – srpsko novosadsko građansko društvo.

Mlađenović ističe da je ovo vrijeme danas – vrijeme njegovanja i uzgajanja pozorišta u Bijeljini, koje je bilo ugašeno dugi niz decenija.

„Pre toga postojalo je uspešno amatersko pozorište, a pozorište kada se ugasi, ono se vrlo teško ponovo rasplamsava… U ovoj predstavi ćete čuti direktno kako živi pozorište u Bijeljini. U Bijeljini se pozorište ukorenilo, ali treba delovati konstatno. Pozicija glumca u Bijeljini je stabilna, ali se svakako mora voditi računa o tome da se on unapredi i da se pozorište i njegova misija unapredi. Pozorište može da utiče na promenu svesti, na promenu čovekove sudbine, a najviše na odnos građanina prema stvarnosti u kojoj živi“, rekao je Mlađenović.

Predstava“Mila, glumica u nemilosti“ je posveta svim glumcima i upravnicima pozorišta koji još uvijek odolijevaju svojim djelom u svijetu neprestane surove manipulacije, bezobzirne ignorancije, bezmjernog licemerja i (ne)prikrivenog nasilja.

Premijera je zakazana za večeras, (utorak 18. april) u 20 časova, a prva repriza je u srijedu 19. aprila u 20 časova.

Sem Vanje Krtoline u naslovnoj ulozi, u ovoj predstavi igra i Dušan Ranković. Za koreografije i izbor muzike bila je zadužena gošća iz Niša Danica Ničić, a songove je komponovao Igor Kajmaković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Dragiša se uspješno oporavlja“ Vučić posjetio ranjenog Srbina na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je u bolnici Dragišu Galjaka, koji je ranjen u neredima na Kosovu i...

ĐOKOVIĆ PRESTIGAO NADALA Samo Borg na putu do novog rekorda

Pobjeda srpskog tenisera Novaka Đokovića u 3. kolu Rolan Garosa značila je da je nadmašio Španca Rafaela Nadala...

Na današnji dan – 3. jun

Danas je subota 3. jun, 154. dan 2023. Do kraja godine ima 211 dana. 1098. - Poslije petomjesečne opsade...

Danas su Duhovske zadušnice

Pravoslavni hrišćani sutra će obilježiti Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog...