Beograd zabranjuje plastične kese!

Datum:

Share post:

Navodeći da je Beograd, izmjenama Zakona o glavnom gradu dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast i da su se stekli uslovi za zabranu upotrebe plastičnih kesa, Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će donijeti tu odluku i da građani treba da budu ponosni na to.

– Prije više od godinu dana najavio sam, na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca, da od 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mjera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60 odsto – istakao je Vesić.

On je ukazao na to da je u ovom periodu, 25. marta ove godine guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao zakon kojim će od marta 2020. godine na teritoriji te savezne države biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a da je ovih dana njemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Njemačka donijeti takvu odluku.

– Evropska unija zabraniće od 2021. godine proizvode za jednokratnu upotrebu od plastike kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za druge proizvode od plastike ostavljen rok u kome će prestati njihova upotreba – poručio je Vesić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskacafe.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GU Bijeljina posjetio Mladen Jović – Semberac koji živi i radi u Japanu (foto)

Nedavno je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina gost bio Mladen Jović - Semberac koji živi i radi u...

Vlada Srbije usvojila dokumenta o saradnji sa Kinom

Vlada Srbije usvojila je danas više memoranduma o razumijevanju o saradnji i protokola između Srbije i Kine, u...

Izvučeno tijelo rudara iz rudnika „Mramor“

Tijelo rudara Asima Šehanovića, koji je pet dana bio zatrpan u jami 170 metara ispod zemlje, izvučeno je...

Kineski vodeći stručnjaci na UKC-u: Kroz jačanje saradnje spasiti što više života (foto)

Danas u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske boravila delegacija Narodne Republike Kine i Republike Francuske. Cilj posjete je...