LUKIĆ: Treba vratiti krivično-pravnu odgovornost za klevetu i uvredu

Datum:

Share post:

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je Srni da bi trebalo vratiti zakonska rješenja kojim bi za klevetu i uvredu važila krivična odgovornost, dodajući da je potrebno i da se vidi šta može da se uradi da se riješe problemi govora mržnje i sve prisutnijeg širenja lažnih vijesti.

Lukić je podsjetio da su kleveta i uvreda postojale u krivičnim zakonima Republike Srpske, ali da je intervencijom visokog predstavnika donesen Zakon o kleveti, koji je praktično neupotrebljiv.

On je ocijenio da je kultura političkog dijaloga na našim prostorima, a i šire, isuviše niska da bi bila prepreka za iskazivanje klevetničkih i uvredljivih izjava.

– Treba vratiti u punoj mjeri pravnu, pa i krivično-pravnu odgovornost, a ne samo građansko-pravnu za takva djela, jer klevetanje i uvrede zaista nanose duševnu patnju onima koji su oklevetani i uvrijeđeni izjavama koje nisu istine i koje idu za tim da umanje nečiji društveni ugled – rekao je Lukić za Srnu.

Komentarišući poziv Milorada Dodika Vladi Republike Srpske da pripremi zakone o sprečavanju širenja lažnih vijesti, sprečavanju jezika mržnje i izmjene i dopune Krivičnog zakona s ciljem uvođenja klevete i uvrede, te da ih prilagodi evropskim konvencijama, Lukić je ukazao da sve to treba da se rješava, ali da punu ocjenu o htjenjima vlasti ne može da donese dok ne vidi „ono što je napisano u obliku norme“.

On je ukazao da je govor mržnje sam po sebi veliki problem, jer je relativno teško odvojiti opravdanu kritiku od onoga što jeste mržnja i loš odnos prema drugom i drugima.

– Govor mržnje nije proizvod Evrope već SAD i on je nastao zbog rasnih sukoba ili sukoba rasa i etničkih grupa koje čine američku naciju – podsjetio je Lukić.

Prema njegovim riječima, u javnom prostoru postoji jedan govor koji poziva na kršenje prava drugih i diskriminaciju prema drugima, što treba spriječiti.

– Mislim da u krivičnom zakonu ima odredbi pod koje to može da se podvede, ali naravno da je bolje kada to bude izričito ili eksplicitno urađeno – smatra Lukić.

Govoreći o širenju lažnih vijesti, Lukić je podsjetio da je nekada u krivičnom zakonodavstvu postojalo takvo krivično djelo.

Konstatujući da je širenje lažnih vijesti poput onih izbornoj krađi u posljednje vrijeme uzelo maha, Lukić je ukazao da nije dobro kada se politička borba političkih konkurenata, odnosno suparnika, tretira i vodi kao borba političkih neprijatelja.

– Društvo u kojem postoje politički neprijatelji ne može da bude srećno, jer neprijatelji jedan drugog i unište, ako je to moguće. Nadam se da je u političkom prostoru Republike Srpske riječ o suparnicima, političkim neistomišljenicima ili konkurentima – rekao je Lukić.

Kako kaže, politička borba političkih konkurenata dopušta mnogo toga, ali i tu mora da postoji lijepa granica uvažavanja drugih i uzdržavanja od onoga što je širenje lažnih vijesti.

– Nemam tekst nacrta zakona, pa ne mogu da kažem da li je to dobro ili nije i da li je na taj način sužen prostor slobode javne riječi i slobode medija. Međutim, moram da primjetim da se mnogi mediji ponašaju kao da su tu negdje odmah ispod Svevišnjeg i da im je sve dopušteno, pa mogu da pišu o svakome šta im padne na pamet, a da to ne predstavlja nikakav delikt, ni građansko-pravni, niti krivično-pravni – naglasio je Lukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...