LUKIĆ: Treba vratiti krivično-pravnu odgovornost za klevetu i uvredu

Datum:

Share post:

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je Srni da bi trebalo vratiti zakonska rješenja kojim bi za klevetu i uvredu važila krivična odgovornost, dodajući da je potrebno i da se vidi šta može da se uradi da se riješe problemi govora mržnje i sve prisutnijeg širenja lažnih vijesti.

Lukić je podsjetio da su kleveta i uvreda postojale u krivičnim zakonima Republike Srpske, ali da je intervencijom visokog predstavnika donesen Zakon o kleveti, koji je praktično neupotrebljiv.

On je ocijenio da je kultura političkog dijaloga na našim prostorima, a i šire, isuviše niska da bi bila prepreka za iskazivanje klevetničkih i uvredljivih izjava.

– Treba vratiti u punoj mjeri pravnu, pa i krivično-pravnu odgovornost, a ne samo građansko-pravnu za takva djela, jer klevetanje i uvrede zaista nanose duševnu patnju onima koji su oklevetani i uvrijeđeni izjavama koje nisu istine i koje idu za tim da umanje nečiji društveni ugled – rekao je Lukić za Srnu.

Komentarišući poziv Milorada Dodika Vladi Republike Srpske da pripremi zakone o sprečavanju širenja lažnih vijesti, sprečavanju jezika mržnje i izmjene i dopune Krivičnog zakona s ciljem uvođenja klevete i uvrede, te da ih prilagodi evropskim konvencijama, Lukić je ukazao da sve to treba da se rješava, ali da punu ocjenu o htjenjima vlasti ne može da donese dok ne vidi „ono što je napisano u obliku norme“.

On je ukazao da je govor mržnje sam po sebi veliki problem, jer je relativno teško odvojiti opravdanu kritiku od onoga što jeste mržnja i loš odnos prema drugom i drugima.

– Govor mržnje nije proizvod Evrope već SAD i on je nastao zbog rasnih sukoba ili sukoba rasa i etničkih grupa koje čine američku naciju – podsjetio je Lukić.

Prema njegovim riječima, u javnom prostoru postoji jedan govor koji poziva na kršenje prava drugih i diskriminaciju prema drugima, što treba spriječiti.

– Mislim da u krivičnom zakonu ima odredbi pod koje to može da se podvede, ali naravno da je bolje kada to bude izričito ili eksplicitno urađeno – smatra Lukić.

Govoreći o širenju lažnih vijesti, Lukić je podsjetio da je nekada u krivičnom zakonodavstvu postojalo takvo krivično djelo.

Konstatujući da je širenje lažnih vijesti poput onih izbornoj krađi u posljednje vrijeme uzelo maha, Lukić je ukazao da nije dobro kada se politička borba političkih konkurenata, odnosno suparnika, tretira i vodi kao borba političkih neprijatelja.

– Društvo u kojem postoje politički neprijatelji ne može da bude srećno, jer neprijatelji jedan drugog i unište, ako je to moguće. Nadam se da je u političkom prostoru Republike Srpske riječ o suparnicima, političkim neistomišljenicima ili konkurentima – rekao je Lukić.

Kako kaže, politička borba političkih konkurenata dopušta mnogo toga, ali i tu mora da postoji lijepa granica uvažavanja drugih i uzdržavanja od onoga što je širenje lažnih vijesti.

– Nemam tekst nacrta zakona, pa ne mogu da kažem da li je to dobro ili nije i da li je na taj način sužen prostor slobode javne riječi i slobode medija. Međutim, moram da primjetim da se mnogi mediji ponašaju kao da su tu negdje odmah ispod Svevišnjeg i da im je sve dopušteno, pa mogu da pišu o svakome šta im padne na pamet, a da to ne predstavlja nikakav delikt, ni građansko-pravni, niti krivično-pravni – naglasio je Lukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...