CVIJANOVIĆ U BIJELJINI: Danas slavimo naš identitet (foto, video)

Datum:

Share post:

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas, na svečanosti povodom početka gradnje dionice auto-puta Rača Bijeljina, da je danas veliki i važan dan za Republiku Srpsku.

– Srećna sa što smo danas okupljeni ovim važnim i velikim poslom. Danas, kada slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, okupili smo se da obilježimo početak izgradnje auto-puta koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju – rekla je predsjednica, poručivši da su odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada.

Ona je istakla da gradnja auto-puta Rača-Bijeljina nije samo plod uspješne saradnje, već i simbol jedinstva.

Dodala je da Republika Srpska nikada nije krila da je povezivanje sa Srbijom u svakom pogledu njen vitalni interes i strateški cilj.

– Ali, naša saradnja nije niti će ikada biti na bilo čiju štetu, baš kao što nije ni ovaj auto-put koji će biti od koristi svim narodima, prije svega u BiH i Srbiji, ali i mnogo šire od toga – naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da je ponosna na sve zajedničke projekte sa Srbijom širom Republike Srpske, ali i na ispruženu ruku prema drugima, koja nikada nije bila znak slabosti, već odraz snage i odgovornosti.

– Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regionu – istakla je Cvijanović, izrazivši sreću i ponos što su danas najviši zvaničnici Srpske i Srbije okupljeni ovim velikim i važnim povodom.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da ne postoji ništa logičnije i prirodnije od međusobne bratske saradnje i zato će ona u budućnosti jačati, ne pravdajući se ama baš nikome zbog toga.

– Srećna sam što danas započinjemo izgradnju ovog auto-puta, jer je to još jedan važan korak u pravcu našeg snažnijeg povezivanja. Ova moderna saobraćajnica sutra će povezivati Bijeljinu i Raču, a za nekoliko godina biće samo jedna dionica na auto-putu od Banjaluke do Beograda. Uvjerena sam da je to naš zajednički san, koji će u najskorijem mogućem roku postati realnost – poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Republika Srpska i Srbija treću godinu zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.


Predsjednica je, na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, istakla da je „ovo dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima“.

– Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika – jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je nekad pod uticajem spoljašnjih faktora, a nekad i zbog vlastitih slabosti i nezrelosti, srpski narod tokom istorije često bio razjedinjen i posvađan i, kao takav, predstavljao je plijen mnogima koji mu nisu željeli dobro.

Istakla je da danas živimo u vremenima u kojima, čini se, ne samo da je potrebno jedinstvo, već i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bismo bili sposobni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima koje složene geopolitičke i, uopšte, globalne okolnosti stavljaju pred nas.

– Zato je važno očuvati volju naroda, ali snagu institucija i vjerujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredijeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost – naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da će se u toj budućnosti Republika Srpska osjećati bezbjednije i zaštićenije jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Predsjednica je naglasila da institucije i Republike Srpske i Srbije predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...