MINISTAR TRIVIĆ NA PANELU U BEOGRADU: “Srpski jezik i ćirilica temelj identiteta“

Datum:

Share post:

U okviru desete jubilarne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić učestvovala je u panelu na temu „Identitet: jezik, umetnost, kultura – Jedinstvenost kulturnog prostora Republike Srpske i Republike Srbije“ na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Ovom prilikom, ministar Natalija Trivić istakla je da su srpski jezik i ćirilica temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta i da je njihova zaštita ključna za srpski kulturološki opstanak. U Republici Srpskoj je stupio na snagu Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma koji uređuje sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika i pisma srpskog naroda, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, te utvrđuje način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma – istakla je Trivićeva.

Podsjetila je da je isti zakon, sa manjim izmjenama, prilagođenim državnom uređenju i prilikama 15. septembra prošle godine donesen i u Republici Srbiji.

– Donošenje ovih zakonskih rješenja je prirodan i logičan slijed u primjeni Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma koji definiše zajedničko djelovanje Republike Srpske i Republike Srbije, potpisan između dva nadležna ministarstva – navela je ona i dodala da je to jedan od najvažnijih dokumenata potpisan između dva nadležna ministarstva u februaru 2019. godine.

Navela je da je kultura ključni resurs za razvoj i da aktivno uključivanje javnosti u proces očuvanja baštine ima veliku ulogu u podizanju svijesti građana o značaju kulturnog nasljeđa, a kroz odgovarajuće obrazovanje i informisanje o kulturnoj baštini i njenom značaju za afirmaciju kulturnog identiteta.

– Кulturno nasljeđe smo dužni sačuvati, zaštititi i ostaviti budućim generacijama kao što su nama ostavili naši preci. Ukoliko znamo ko smo, u kojem smjeru se krećemo i šta tačno posjedujemo, tada možemo definisati kulturu našeg društva. Izgradnjom kulturnog identiteta, društvo definiše kulturu – zaključila je Trivićeva.

Ostali učesnici ovog panela su Branko Ružić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dr Dragan Purešić, zamjenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Ljilja Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dijana Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Vladimir Кecmanović, urednik Кulturno-umetničkog programa RTS i Ernest Zavila, urednik Кulturnog programa RTRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...