PET MAGAZIN: Istraživanje – I psi plaču od sreće

Datum:

Share post:

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odeći, verovatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Current Biology.

– Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima, rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao verovatno “prvom u svetu“.

Naučnici su merili količinu suza u očima pasa često korišćenim Širmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka.

Za osnovno očitavanje naučnici su sproveli test na psima za vreme normalne interakcije s vlasnicima.

Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četvoronošci poznaju.

Plakanje je verovatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao „hormon ljubavi“.

Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske veštine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Naučnici bi u budućim studijama hteli da testiraju to da li psi proizvode suze na sličan način kada se susretnu sa svojim psećim prijateljima.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PATRIJARH Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti

Patrijarh Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krstio je danas, na Cvijeti, tridesetoro...

Juniori OK „Radnik“ Bijeljina ŠAMPIONI Republike Srpske

Bijeljina ima još jedne šampione Republike Srpske, a to su juniori OK "Radnik" Bijeljina. Juniorska selekcija Odbojkaškog kluba ''Radnik"...

RSS u Bijeljini uručuje članske karte za više od 100 novih članova

RSS sutra u Bijeljini uručuje članske karte za više od 100 novih članova Republička stranka Srpske će sutra (ponedjeljak,...

PETROVIĆ: Radi se „pogrešna“ dionica kada je u pitanju Drinski nasip – sadašnja neće pružiti nikakvu zaštitu

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, gostovao je u emisiji "MAT" BN televizije, gdje je rekao da se radi pogrešna...