Lideri stranaka na sastanku sa Šmitom, građani pred zgradom

Datum:

Share post:

Predstavnici sedam stranaka sa sjedištem u Sarajevu danas će u zgradi OHR-a obaviti konsultacije sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosne i hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Sastanak je zakazan u 13 časova, odnosno u istom terminu u kojem je za danas najavljeno i treće protestno okupljanje građana ispred zgrade OHR-a, nezadovoljnih najavom o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane Kristijana Šmita. 

Trenutno je ispred zgrade OHR okupljeno stotinjak građana. Saobraćaj u ovom dijelu grada još uvijek se odvija nesmetano. Okupljeni stoje na dijelu sa druge strane saobraćajnice, dok je ispred same zgrade OHR-a postavljena zaštitna ograda uz prisustvo većeg broja policajaca.  

Na konsultacije su pozvani predstavnici parlamentarnim strankama, čiji su lideri podržali proteste građana ispred zgrade OHR-a. Zamjerke na moguće nametanje Izbornog zakona i izmjena Ustava odnose se na najviše na uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

Takođe planirano je i kroz promjenu izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH da bude odblokirano funkcionisanje ovog entiteta.

Kristijan Šmit se nije oglašavao o ovom pitanju iako je pozvan da se obrati i na protestima i u Parlamentu Federacije BiH, pa se očekuje da bi danas moglo biti poznato više detalja o njegovim eventualnim namjerama i detaljima vezanim za moguće nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu sutra će se družiti sa sugrađanima i tradicionalno vršiti podjelu vaskršnjih jaja

Sutra, 3. maja u 10.00 časova, kod ulaza u Zelenu pijacu (pored San Marka) članovi Pokreta za Bijeljinu,...

Nevrijeme ponovo pogodilo Dubai – Kiša pada od noćas, uveli škole na daljinu

Ujedinjeni Arapski Emirati opet su na udaru velike količine padavina o čemu svjedoči kiša koja u Dubaiju pada od...

IVA ANDRIĆ VICEŠAMPIONKA BOSNE I HERCEGOVINE – GORDIĆ I PANIĆ BRONZANI (foto)

Proteklog vikenda u Zenici održano je Državno prvenstvo za Djecu do 13 godina u borbama i katama pojedinačno...

BIJELJINA: Polaganjem vijenaca obilježeno 32 godine od osnivanja „GARDA PANTERI“ (foto)

Danas su u Bijeljini, polaganjem vijenaca na Spomeniku poginulim borcima Semberije obilježene 32 godine od osnivanja "Garde Panteri". Nakon...