Celer – velika pomoć iz prirode

Datum:

Share post:

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik.

Ovaj korjenasti plod u ishrani sprečava i nadutost i probavne smetnje. Najbolje je da se jede svjež, kao salata.

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svjesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove boolest.

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola.

Skorašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata celerom povećava broj i pokretljivost spermatozoida, a može da poveća i nivo seksualnog uzbuđenja.

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija.

Korijen celera snižava šećer u krvi, a povoljno djeluje i na hormone i uspješno reguliše menstruacijau.

Ljekovitost celera se potvrdila i u liječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa, a djelotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.

I protiv bolova

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove ljekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u liječenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane tjelesne težine. Stabiljku i korijen celera najprije izrendajte, a potom iscijedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Izvor: avaz.ba

Izvor: insajder.in

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...