Celer – velika pomoć iz prirode

Datum:

Share post:

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik.

Ovaj korjenasti plod u ishrani sprečava i nadutost i probavne smetnje. Najbolje je da se jede svjež, kao salata.

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svjesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove boolest.

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola.

Skorašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata celerom povećava broj i pokretljivost spermatozoida, a može da poveća i nivo seksualnog uzbuđenja.

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija.

Korijen celera snižava šećer u krvi, a povoljno djeluje i na hormone i uspješno reguliše menstruacijau.

Ljekovitost celera se potvrdila i u liječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa, a djelotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.

I protiv bolova

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove ljekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u liječenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane tjelesne težine. Stabiljku i korijen celera najprije izrendajte, a potom iscijedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Izvor: avaz.ba

Izvor: insajder.in

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U toku realizacija inicijative odbornika Gradaščevića – Pravo na nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi

Bijeljinska Gradska uprava pristupila je realizaciji inicijative koju je podnio odbornik i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević,...

U Muzeju Semberije 7. marta izložba “Zaslužna žena Semberije”

Muzej Semberije vas poziva na otvaranje izložbe "Zaslužna žena Semberije", autorke Tanje Lazić u četvrtak 7. marta 2024....

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 50,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 6,00 KM 3 KROMPIR...

Danas je Sveti apostol Timotej

Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi...