Vršani: 75. godišnjica zločina Handžar-divizije

Datum:

Share post:

Danas se navršilo 75 godina od krvavog pohoda 13. SS Handžar divizije po zapadnom dijelu Semberije na izmaku Drugog svjetskog rata. Tog dana u selu Vršani i nekoliko obližnjih mjesta zločinci su ubili 82 civila, mahom žena, djece i staraca.

Tada je stradalo oko četvrtine mještana Vršana, čitave porodice su pobijene, a familija Aćimović je u potpunosti zatrvena.
Kao i prethodnih godina, u Vršanima je kod spomenika pobijenim služen pomen, odata pošta nevinim žrtvama masakra i borcima ovog kraja poginulim za oslobođenje od okupatora i održan istorijski čas o ovim događajima.

Pored potomaka žrtava, mještana Vršana i okolnih sela, predstavnika boračkih udruženja iz Narodno-oslobodilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata, obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je istakao da se s ovakvih okupljanja šalje jasna poruka da zločin ne samo da nije zaboravljen, nego da ne smije biti zaboravljen, ali i da je potrebno živjeti i djelovati tako da se slični zločini nikad i nikom ne ponove.

Zločinačko divljanje Handžar divizije po Semberiji je bilo nastavak ubijanja u Sremu gdje je pobijeno više stotina civila u Sremskoj Rači, Bosutu i drugim mjestima. Spomenik ubijenim mještanima Vršana je podignut osamdesetih godina prošlog vijeka i od tada su redovni pomeni i odavanje pošte žrtvama ovog dijela Semberije stradalim od 1941. do 1945. godine.

Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...