HNS: ''Političko stanje u BiH u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate''

Datum:

Share post:

Hrvatski narodni sabor /HNS/ usvojio je danas Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

U Deklaraciji se navodi da je potrebno pristupiti takozvanoj briselskoj nadogradnji dejtonskog temelja, odnosno, ustavnim, zakonskim i institucionalnim promjenama na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja, kako je navedeno u rezolucijama Evropskog parlamenta iz 2014. i 2017 godine.

Iz HNS navode da je to neophodno kako bi BiH mogla nastaviti i uspješno završiti svoj evroatlantski put, odnosno postati punopravna članica EU i NATO.

U tekstu se pojašnjava da to podrazumijeva novu i racionalniju administrativno-teritorijalnu organizaciju zemlje koja će na jednak način uvažiti sva tri konstitutivna naroda dosljednom operacionalizacijom načela iz preambule dejtonskog Ustava o konstitutivnosti naroda.

U Deklaraciji se navodi da su naknadne izmjene Ustava BiH od OHR dovele u pitanje Ustav i dejtonsku BiH, hrvatsku konstitutivnost u BiH, a Hrvate stavile u podređenu i neravnopravnu ustavnu, institucionalnu i političku poziciju u odnosu na Bošnjake i Srbe.

HNS ocjenjuje da je dejtonska BiH neostvarena zemlja u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi.

U tački Deklaracije pod nazivom “Evropeizacija Dejtona – Briselska nadogradnja” navodi se da glavne uzroke nefunkcionalnosti i nestabilnosti dejtonske BiH treba tražiti u unutarističkim i separatističkim ciljevima, koji su suprotstavljeni osnovnim dejtonskim načelima i modelima.

U Deklaraciji HNS, koja se sastoji od seda tačaka, navodi se da su evroatlantske integracije strateški cilj hrvatskog naroda u BiH.

“BiH je naša domovina – nezavisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna, kao optimalan okvir za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa”, navodi se u Deklaraciji.

HNS u Deklaraciji odbacuje kvalifikacije Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu koje se, kako se navodi, neosnovano i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću odbrane.

– Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u BiH i eliminisanja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u BiH – navodi se u tekstu.

U Deklaraciji se naglašava da je “politička stabilnost i vladavina prava – temelj privrednog razvoja i demografske obnove”.  U Deklaraciji su navedene smjernice za djelovanje HNS, čija je primarna svrha okupljanje i koordinisano zajedničko djelovanje svih političkih subjekata u BiH sa hrvatskim predznakom, a s ciljem postizanje pune konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva konstitutivna naroda.  U smjernicama su, kao prioriteti, navedeni izmjene Ustava u skladu sa načelima ove deklaracije, izmjene Izbornog zakona BiH, sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na grad Mostar, podrška postojećim i pokretanje novih javnih medija na hrvatskom jeziku, uključujući i Javni RTV servis.

Među smjernicama je i dalja internacionalizacija hrvatskog pitanja u BiH, uključujući i institucionalno povezivanje Hrvatskom i Hrvatima u svijetu, nastavak programskog povezivanja i osnaživanja obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija, reforma poreskog sistema s ciljem pravednijeg prikupljanja i raspodjele javnih prihoda i jačanje privredne pozicije. HNS je u smjernicama za svoj rad naveo i rješavanje problema iseljavanja i demografske obnove.

Dragan Čović ponovo je izabran za predsjednika HNS. HNS je izabrao i članove Suda časti, a tajnim glasanjem biće izabrano i Predsjedništvo HNS-a koje čini 14 članova.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu....

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...

Najviše stranih gostiju bilo je iz Srbije: Srpsku u martu posjetilo više od 30.000 TURISTA

U martu 2024. godine u Republici Srpskoj je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na februar 2024....