USPJEH UGLJEVIČKIH OSNOVACA: Projektom ''Pametna kuća'' osvojili London

Datum:

Share post:

Inovativnim projektom “Pametna kuća” učenici OŠ ”Aleksa Šantić” iz Ugljevika predstavili su se na Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju ”Bett Show” u Londonu.

Među skoro 800 učesnika, privukli su veliku pažnju posjetilaca. Učešće na ovom sajmu i boravak od 21. do 26. januara u Velikoj Britaniji omogućila im je pobjeda na regionalnom takmičenju zemalja Zapadnog Balkana, održanom u okviru programa ‘”Škola za 21. vijek”.

Ani Mariji Todorović i Nemanji Rikiću ”Pametna kuća” otvorila je vrata Elektronskog sajma u Londonu, gdje su stali rame uz rame sa učesnicima iz cijelog svijeta. Pokazali su da za znanje ne postoje barijere.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Kada smo krenuli na takmičenje u Sarajevo nismo imali mnogo očekivanja, jer smo znali da je konkurencija velika. Željeli smo samo da se predstavimo i da pokažemo da djeca mogu da iskoriste potencijal ako ih pravilno usmjere. Srećni smo što smo izazvali toliku pažnju i što su nas primjetile zemlje koje su na daleko višem tehnološkom nivou od naše – kaže Ana Marija Todorović.

O projektu

”Pametna kuća” objedinjuje znanje elektronike i kodiranja, ekonomična je i primjenljiva u svakodnevnom životu.

Učenik Nemanja Rikić kaže da je njihov projekat jedinstven.

– Mnogi su se zadržavali pored našeg izložbenog prostora; bili smo im zanimljivi. Napravili smo maketu na kojoj se mogu otključavati i zaključavati vrata, paliti i gasiti svjetlo, otvarati garaža, a sve preko mobilne aplikacije koju smo takođe napravili – pojašnjava Nemanja.

Put ka Londonu otvorile su im pobjede na takmičenjima u Sarajevu i Beogradu.

”Osvjetali su obraz” Srpskoj i BiH dokazavši da trud i odricanje vode ka uspjehu.

Štand Obrazovne fondacije Majkrobit, na kome su izložili projekat, bio je preplavljen posjetiocima iz cijelog svijeta.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Obraćali su nam se posjetioci iz Hong Konga, Italije i drugih zemalja Ono što me iznenadilo je da je bilo i mlađih od nas, ali su nam objasnili da u pojedinim, razvijenim zemljama djeca već od osme godine uče informatiku i imaju priliku da pokažu kreativnost i znanje iz ovih oblasti – kaže Ana Marija.

Ponosni nastavnik

Ponos uspjehom svojih učenika ne krije ni nastavnik informatike Živan Nikolić.

– Pitali su mnogo tehničkih stvari, zanimalo ih je naše mišljenje i naša iskustva. Čudili su se kad su čuli da se majkrobit koristi u našoj školi, jer je on rijedak na ovim prostorima. Našao je primjenu uglavnom u Velikoj Britaniji ili Kini – ističe nastavnik.

Podsjeća da je informatika nauka u ekspanziji.

– Neophodni su nam novi softverski alati, mnogo više programiranja i aktivnog učenja, interaktivne nastave, praktičnih znanja. Mogli bismo tada da pariramo ostatku svijeta – smatra nastavnik.

Da je uspjeh učenika uspjeh i škole, saglasan je i direktor OŠ “Aleksa Šantić” Ugljevik Sreten Lukić. On je izrazio nadu da će ovaj uspjeh animirati i druge đake da pokažu talenat, znanje i kreativnost. Mlađe generacije brzo uče savremene tehnologije, a uz malo podrške mogu da stanu “rame uz rame” sa daleko razvijenim zemljama.

Tokom sajma imali su cjelodnevni program od 8 do 23 sata. Posjetili su i kompaniju “Gugl”, obišli London. Vratili su se bogatiji za nezaboravno iskustvo. Sama činjenica da su ugljevički osnovci izlagali među 800 učesnika za njih je fantastično iskustvo. Ponijeli su i dragocjene utiske iz Londona.

Srpska opredijeljena za inovacije

Na obrazovnom sajmu u Londonu, koji je okupio 130 ministara obrazovanja, prikazani su najnoviji IT trendovi u obrazovanju i učenju. Unapređenje nastavnih planova i programa prioritet je i Republike Srpske, ocijenili su u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Britanski savjet za učenike na Zapadnom Balkanu, u okviru programa “Škola za 21. vijek”,u partnerstvu s Majkrobit fondacijom organizuje takmičenja kako bi motivisali učenike da kodiranjem na računarima i primjenom naučenih vještina rješavaju stvarne probleme u svojim školama i zajednicama.

Trogodišnji obrazovni program finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...