OBILJEŽENA 31. GODINA OD FORMIRANJA DRUGE MAJEVIČKE BRIGADE

Datum:

Share post:

U Priboju majevičkom danas je obilježena 31. godina od formiranja Druge majevičke brigade.

Tim povodom ispred spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu je služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a potom su se okupljenima obratili pukovnik Jovica Marković, načelnik štaba Druge majevičke brigade i Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare je u svojoj izjavi novinarima rekao da je Druga majevička brigada, bila jedna od tri majevičke brigade, koje su bile nosioci odbrane na Majevici u toku proteklog rata.

“Ova brigada je čuvala vrata Republike Srpske, branila je jednu od najznačajnijih i najviših kota na Majevici relej Stolice”, naveo je Radić.

On je dodao da je brigada svoj zadatak u potpunosti obavila, ali da je na žalost za to plaćena visoka cijena, jer je preko 400 pripadnika navedene jedinice poginulo i preko 800 ranjeno.

Načelnik opštine Lopare je kazao da se u Priboju tradicionalno okuplja veliki broj pripadnika i potomaka boraca Druge majevičke brigade.

“Prilika je da se evociraju uspomene i oda pošta poginulim borcima za Republiku Srpsku i sigurno su ovo skupovi na kojima je prilika da se ukaže pažnja na položaj boračke populacije i uopšte naroda u Srpskoj”, naveo je Savić.

On je istakao da u Republici Srpskoj ima prostora za razvoj i napredak, a da su borci ti čiji se glas mora slušati i ono što oni kažu treba artikulisati i kroz konkretne mjere provesti.

Opština Lopare je u prošloj godini izdvojila značajna sredstva iz lokalnog budžeta za rad boračke organizacije i za mjere podrške boračkoj populaciji.

Oko 50 000 KM je izdvojeno samo za jednokratne novčane pomoći borcima zbog teških uslova života, inflacije i ekonomske krize.

Pukovnik Jovica Marković, načelnik štaba Druge majevičke brigade, je navedenim povodom danas organizovao i tradicionalni planinarski pohod “Stazama 2. majevičke brigade”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...