29. rođendan Republike Srpske

Datum:

Share post:

Za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije virusa korona, ove godine 9. januar, Dan Republike Srpske, biće obilježen dosta skromnije, ali uz istu poruku kao i prethodnih godina, da se slavi sloboda i da je ona trajna i neupitna.

Ove godine 29. rođendan Republike Srpske biće obilježen bez velikih okupljanja, ali i tradicionalnih prijema kod predsjednika Republike Srpske i svečanog defilea.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da će Republika Srpska proslaviti svoj praznik i slobodu izrazivši uvjerenje da će se kao veoma realna opcija postaviti to da Srpska obezbijedi svoj status kao nezavisna i samostalna zemlja.

"BiH je žalosna zemlja koja nema nikakvu perspektivu. Jer, kakva je to zemlja čiji politički predstavnici prizivaju stranog državnika da sredi stanje u njoj", rekao je Dodik.

TESTNA REKLAMA

Branislav Borenović, lider PDP-a i poslanik ove stran-ke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekao je da je najbitnije da je Republika Srpska trajna, neupitna i da je niko ne može osporiti, ali da se mora osnažiti iznutra, jer se na taj način najbolje čuva.

"Ovaj 9. januar dočekujemo u teškim uslovima. Republika Srpska je danas zaduženija i još imamo visoku stopu korupcije, postoji nepotizam i veliko nezadovoljstvo većine građana zbog male grupacije ljudi koja je sebi pribavila ogromno bogatstvo", rekao je Borenović dodajući da ima osjećaj da se dio vladajuće elite odrodio od naroda te da je najvažnije da Republika Srpska bude dovoljno slobodna za sve koji u njoj žive.

I Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civi-la, rekao je da Republiku Srpsku niko ne može ukinuti, jer je ona trajno potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Republika Srpska je za nas svetinja, jer su za njenu odbranu najbolji srpski sinovi dali život. Nama su ostavili u amanet da vječno čuvamo i slavimo Republiku Srpsku", rekao je Lazić.

Kao i prethodnih godina, 9. januar, Dan Republike, trebalo bi da se obilježi i u mnogim gradovima i opštinama Republike Srpske, ali kako je ranije saopšteno, nakon sjednice Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, to će biti u skladu sa mogućnostima tih opština i gradova i preporukama Instituta za javno zdrav-stvo.

Inače, odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine proglašena je Republika Srpskog Naroda BiH, koja je kasnije dobila ime Republika Srpska. Odluka o osnivanju Republike Srpske uslijedila je kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, kao i na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH. Republika Srpska nastala je prije bilo kakvih sukoba u BiH, a u Dejtonu 1995. godine ona je i međunarodno potvrđena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FK ’’ZVIJEZDA 09’’: SUDIJSKA LAKRDIJA U REŽIJI SUDIJE BUTULIJE I POMOĆNIKA MAKSIMOVIĆA (video)

Saopštenje za javnost FK ’’Zvijezda 09’’ iz Bijeljine prenosimo u cijelosti: ’’Da li je jučerašnja utakmica 2. kola m:tel...

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...