28. godina od ''tuzlanske kolone''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tog dana je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Rane krvavog 15. maja ne blijede. Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone sa gorčinom i strahom sjećaju se tog kobnog dana. Pričaju da su pripadnici Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige napali nedužne, vojnike JNA, i nisu im dozvolili da se mirno povuku iz Tuzle.

„Sjećam se, bilo je tačno 18.50, tog 15. maja 1992. godine, kada je iz naše kasarne pokrenuta kolona. U njoj su vladali muk i tišina, samo se čulo brujanje motornih vozila. Kao da se međusobno nadjačavaju čiji će zvuk biti prodorniji, umjesto vojničkog koji je zamro. Iznenada, kao da smo naslutili – zapucalo je sa svih strana. Fijuci metaka i geleri od ručnih bombi su počeli da nas buše. Nastala je panika i metež među nama. Jauci ranjenih i vrisak živih vojnika su se stapali sa brektanjem motornih vozila. Ovako, tačno četvrt vijeka od zločina nad pripadnicima JNA, vojnicima, oficirima, podoficirima i rezervistima, koji se dogodio na Brčanskoj Malti u Tuzli, prilikom povlačenja iz „grada soli“, rekao je prije tri godine Bijeljinac Slavko Novaković, rezervista JNA, koji je postao teški invalid kao dio „tuzlanske kolone“.

U koloni koja je napadnuta 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti, dok je napuštala BiH s namjerom da pređe u Srbiju, bilo je 600 vojnika i njihovih starješina i 200 motornih vozila.

TESTNA REKLAMA

O razmjerama tog zločina, koji su nad njima izvršili pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki” i koji je sve vrijeme snimala lokalna televizija Front slobode, svjedoči i dokumentarni film „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”, premijerno prikazan u Bijeljini uoči obilježavanja 27 godina od stradanja vojnika u Tuzli.

Taj napad preživjeli iz kolone doživjeli su i kao početak protjerivanja Srba iz tuzlanske regije, gdje ih je do rata bilo više od 80.000, a posljednji popis u BiH pokazao je da je broj Srba na tom području sveden na statističku grešku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...