28. godina od ''tuzlanske kolone''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tog dana je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Rane krvavog 15. maja ne blijede. Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone sa gorčinom i strahom sjećaju se tog kobnog dana. Pričaju da su pripadnici Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige napali nedužne, vojnike JNA, i nisu im dozvolili da se mirno povuku iz Tuzle.

„Sjećam se, bilo je tačno 18.50, tog 15. maja 1992. godine, kada je iz naše kasarne pokrenuta kolona. U njoj su vladali muk i tišina, samo se čulo brujanje motornih vozila. Kao da se međusobno nadjačavaju čiji će zvuk biti prodorniji, umjesto vojničkog koji je zamro. Iznenada, kao da smo naslutili – zapucalo je sa svih strana. Fijuci metaka i geleri od ručnih bombi su počeli da nas buše. Nastala je panika i metež među nama. Jauci ranjenih i vrisak živih vojnika su se stapali sa brektanjem motornih vozila. Ovako, tačno četvrt vijeka od zločina nad pripadnicima JNA, vojnicima, oficirima, podoficirima i rezervistima, koji se dogodio na Brčanskoj Malti u Tuzli, prilikom povlačenja iz „grada soli“, rekao je prije tri godine Bijeljinac Slavko Novaković, rezervista JNA, koji je postao teški invalid kao dio „tuzlanske kolone“.

U koloni koja je napadnuta 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti, dok je napuštala BiH s namjerom da pređe u Srbiju, bilo je 600 vojnika i njihovih starješina i 200 motornih vozila.

O razmjerama tog zločina, koji su nad njima izvršili pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki” i koji je sve vrijeme snimala lokalna televizija Front slobode, svjedoči i dokumentarni film „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”, premijerno prikazan u Bijeljini uoči obilježavanja 27 godina od stradanja vojnika u Tuzli.

Taj napad preživjeli iz kolone doživjeli su i kao početak protjerivanja Srba iz tuzlanske regije, gdje ih je do rata bilo više od 80.000, a posljednji popis u BiH pokazao je da je broj Srba na tom području sveden na statističku grešku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jahorina povela protiv bijeljinske Budućnosti u finalnoj seriji za šampiona Srpske

Jahorina ima prednost u finalu: Iskoristili domaći teren za vođstvo 1:0 Pobjedom košarkaša Jahorine počela je finalna serija šampionata...

Partizan će razmisliti da li će igrati polufinale Kupa Srbije ( foto)

Novi skandal: Partizan neće da igra Kup utakmicu FK Partizan oglasio se saopštenjem posle 173. večitog derbija. "Sramni sudija, koji...

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Predstavnički dom Kongresa SAD...

Obilježavanje “BITKE ZA BANJ BRDO i pogibije 33 borca 2. Majevičke brigade“

U Bijeljini se sutra (nedjelja, 21. april 2024.) tradicionalno obilježava ''BITKA ZA BANJ BRDO – Pogibija 33 borca...