28. godina od ''tuzlanske kolone''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tog dana je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Rane krvavog 15. maja ne blijede. Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone sa gorčinom i strahom sjećaju se tog kobnog dana. Pričaju da su pripadnici Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige napali nedužne, vojnike JNA, i nisu im dozvolili da se mirno povuku iz Tuzle.

„Sjećam se, bilo je tačno 18.50, tog 15. maja 1992. godine, kada je iz naše kasarne pokrenuta kolona. U njoj su vladali muk i tišina, samo se čulo brujanje motornih vozila. Kao da se međusobno nadjačavaju čiji će zvuk biti prodorniji, umjesto vojničkog koji je zamro. Iznenada, kao da smo naslutili – zapucalo je sa svih strana. Fijuci metaka i geleri od ručnih bombi su počeli da nas buše. Nastala je panika i metež među nama. Jauci ranjenih i vrisak živih vojnika su se stapali sa brektanjem motornih vozila. Ovako, tačno četvrt vijeka od zločina nad pripadnicima JNA, vojnicima, oficirima, podoficirima i rezervistima, koji se dogodio na Brčanskoj Malti u Tuzli, prilikom povlačenja iz „grada soli“, rekao je prije tri godine Bijeljinac Slavko Novaković, rezervista JNA, koji je postao teški invalid kao dio „tuzlanske kolone“.

U koloni koja je napadnuta 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti, dok je napuštala BiH s namjerom da pređe u Srbiju, bilo je 600 vojnika i njihovih starješina i 200 motornih vozila.

O razmjerama tog zločina, koji su nad njima izvršili pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki” i koji je sve vrijeme snimala lokalna televizija Front slobode, svjedoči i dokumentarni film „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”, premijerno prikazan u Bijeljini uoči obilježavanja 27 godina od stradanja vojnika u Tuzli.

Taj napad preživjeli iz kolone doživjeli su i kao početak protjerivanja Srba iz tuzlanske regije, gdje ih je do rata bilo više od 80.000, a posljednji popis u BiH pokazao je da je broj Srba na tom području sveden na statističku grešku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...