28. godina od ''tuzlanske kolone''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tog dana je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Rane krvavog 15. maja ne blijede. Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone sa gorčinom i strahom sjećaju se tog kobnog dana. Pričaju da su pripadnici Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige napali nedužne, vojnike JNA, i nisu im dozvolili da se mirno povuku iz Tuzle.

„Sjećam se, bilo je tačno 18.50, tog 15. maja 1992. godine, kada je iz naše kasarne pokrenuta kolona. U njoj su vladali muk i tišina, samo se čulo brujanje motornih vozila. Kao da se međusobno nadjačavaju čiji će zvuk biti prodorniji, umjesto vojničkog koji je zamro. Iznenada, kao da smo naslutili – zapucalo je sa svih strana. Fijuci metaka i geleri od ručnih bombi su počeli da nas buše. Nastala je panika i metež među nama. Jauci ranjenih i vrisak živih vojnika su se stapali sa brektanjem motornih vozila. Ovako, tačno četvrt vijeka od zločina nad pripadnicima JNA, vojnicima, oficirima, podoficirima i rezervistima, koji se dogodio na Brčanskoj Malti u Tuzli, prilikom povlačenja iz „grada soli“, rekao je prije tri godine Bijeljinac Slavko Novaković, rezervista JNA, koji je postao teški invalid kao dio „tuzlanske kolone“.

U koloni koja je napadnuta 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti, dok je napuštala BiH s namjerom da pređe u Srbiju, bilo je 600 vojnika i njihovih starješina i 200 motornih vozila.

O razmjerama tog zločina, koji su nad njima izvršili pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki” i koji je sve vrijeme snimala lokalna televizija Front slobode, svjedoči i dokumentarni film „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”, premijerno prikazan u Bijeljini uoči obilježavanja 27 godina od stradanja vojnika u Tuzli.

Taj napad preživjeli iz kolone doživjeli su i kao početak protjerivanja Srba iz tuzlanske regije, gdje ih je do rata bilo više od 80.000, a posljednji popis u BiH pokazao je da je broj Srba na tom području sveden na statističku grešku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...