MARKOVIĆ: Koliko je Izborni zakon Republike Srpske ustavno-pravno utemeljen i koliko je moguća njegova primjena

Datum:

Share post:

Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće biti moguć, jer će ubuduće osvojeni mandat na izborima pripadati stranci, a ne pojedincu.

Ovo je predviđeno Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske, koji će se  danas, 18. aprila, naći na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine RS.

„Mandat pripada političkoj stranci, koaliciji  ili  listi nezavisnih kandidata  koja ga je predložila na kandidatskoj listi“, piše u članu 14 predloženog zakona.

Slaviša Marković, poslanik PDP, navodi da je namjera da se stane u kraj političkoj trgovini dobra (preletačima). Međutim, sporno je, kaže, koliko je u stvari sam izborni zakon Republike Srpske ustavno-pravno utemeljen i koliko je moguća njegova primjena.

-Nacrt koji smo imali u Narodnoj skupštini RS nije bio prihvatljiv, jer se kosio sa Izbornim zakonom BiH, i to je sada pitanje struke. Podsjetiću vas da smo imali nedavno jasne navode od stručnjaka za ustav da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom i da nije primjenjiv u praksi. Vidjećemo šta će biti na Skupštini, da li su predlagači uspjeli da isprave te probleme – rekao je Marković.

Takođe, dodao je i da opozicija neće podržati Prijedlog izbornog zakona RS ukoliko se on ne bude bitnije razlikovao u odnosu na nacrt.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...