MARKOVIĆ: Koliko je Izborni zakon Republike Srpske ustavno-pravno utemeljen i koliko je moguća njegova primjena

Datum:

Share post:

Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće biti moguć, jer će ubuduće osvojeni mandat na izborima pripadati stranci, a ne pojedincu.

Ovo je predviđeno Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske, koji će se  danas, 18. aprila, naći na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine RS.

„Mandat pripada političkoj stranci, koaliciji  ili  listi nezavisnih kandidata  koja ga je predložila na kandidatskoj listi“, piše u članu 14 predloženog zakona.

Slaviša Marković, poslanik PDP, navodi da je namjera da se stane u kraj političkoj trgovini dobra (preletačima). Međutim, sporno je, kaže, koliko je u stvari sam izborni zakon Republike Srpske ustavno-pravno utemeljen i koliko je moguća njegova primjena.

-Nacrt koji smo imali u Narodnoj skupštini RS nije bio prihvatljiv, jer se kosio sa Izbornim zakonom BiH, i to je sada pitanje struke. Podsjetiću vas da smo imali nedavno jasne navode od stručnjaka za ustav da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom i da nije primjenjiv u praksi. Vidjećemo šta će biti na Skupštini, da li su predlagači uspjeli da isprave te probleme – rekao je Marković.

Takođe, dodao je i da opozicija neće podržati Prijedlog izbornog zakona RS ukoliko se on ne bude bitnije razlikovao u odnosu na nacrt.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, osjetilo se i u BiH

Zemljotres jačine 4,7 stepeni po Rihteru registrovan je na području Hrvatske u ranim jutarnjim satima. Kako javlja ЕMSC, potres...

VRIJEME DANAS umjereno oblačno uz moguću kišu

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno uz slabu kišu ponegde. Zatim toplo i promenljivo uz sunčane periode...

KUDA IDE PARTIZAN? Bez titule 7 godina, dug 45 miliona evra, igrači bježe

Igor Duljaj je još jedan u nizu trenera koji su potrošeni i koji su platili ceh lošem radu...

Odbornici SO Ugljevik jednoglasni na tematskoj sjednici: UGLJEVIK NE DA RUDNO BOGATSTVO I OBRAZ!

Odbornici Skupštine opštine Ugljevik na današnjoj tematskoj sjednici jednoglasno su donijeli zaključke kojima se traži od nadležnih institucija...