Predsjednik Pokreta uspješna srpska doktor Zlatko Maksimović u svom saopštenju za medije, istakao je da je građanima Bijeljine potrebno ukazati na probleme koji će nastati kada se pandemija virusa Covid-19 zaustavi. 
„Kao odgovorni ljudi, osjećamo obavezu da ukažemo na to šta sve Gradska uprava Bijeljina nije uradila, a morala je da uradi do sada. Iz tog razloga, odlučili smo da građanima Bijeljine ukažemo na sljedeće: 

– Nastavlja se praksa sporog, neprofesionalnog i neadekvatnog reagovanja Gradonačelnika i Gradske uprave na probleme koji traže hitno reagovanje. Ako Gradska uprava i Gradonačelnik nešto ne znaju, treba da pitaju one koji to znaju, ili da preuzmu pozitivne primjere drugih gradova. 
– Zašto do sada nije održana vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj bi bile donesene mjere za podršku i olakšice privredi i građanima? Zašto sjednica nije održana prošle sedmice, kao što su to uradili pojedini gradovi, ili juče, čim je za to stiglo odobrenje. Sjednica je mogla biti održana i danas, ali će, po svemu sudeći, ponovo građani snositi posljedice neodgovornosti Gradske vlasti i Gradonačelnika.

– Umjesto da održi sjednicu i donese navedene mjere, kao što su to mnogi drugi uradili, gradska vlast se u proteklom periodu, bavila smjenama, za njih, nepodobnih u FK Radnik“, stoji u saopštenju PUS-a.

Pokret uspješna srpska ističe da se udar na privredu i stanovništvo ne može izdržati bez adekvatne pomoći, pa vođeni tim, predlažu da se odmah sazove i održi vanredna sjednica Skupštine grada Bijeljina i donesu sljedeće mjere:
– Subvencija komunalne takse za poslovne subjekte i preduzetnike u iznosu od 100% za mart, april i maj ako im je rad obustavljen, odnosno 50% ukoliko im je rad ograničen;
– Oslobađanje plaćanja naknada za zauzimanje javne površine (ljetnje bašte i kiosci), za ugostitelje i privrednike za mart, april i maj;

– Oslobađanje plaćanja zakupa za tri mjeseca za zakupce poslovnih prostora u vlasništvu grada, a rad im je obustavljen. One čiji je rad ograničen osloboditi plaćanja zakupa za dva mjeseca;

– Formirati poseban fond iz kog će se subvencionisati kamate privrednicima koji podignu kredite kako bi ponovo pokrenuli posao po okončanju krize, kao i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima; 

– Usvojiti program rada Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi što prije bili raspisani javni pozivi, a predviđena  sredstva od 80 000 KM znatno povećati.
– Poljoprivrednicima koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu sjemenskih paketa za sjetvu manjih površina dodijeliti pakete ili novčanu protivvrijednost za kupovinu sadnog materijala, zavisno od zahtjeva (i druge mjere u dogovoru sa udruženjima poljoprivednika).

„Kada je riječ o podršci građanima, predlažemo sljedeće mjere:

– Subvencija kamata za stambene kredite IRB RS na šest mjeseci mladim bračnim parovima od kojih je jedno nezaposleno;

– Smanjiti mjesečni iznos za javne vrtiće za 50%, a za tri mjeseca  osloboditi plaćanja;

– Druge mjere proistekle kao rezultat skupštinske diskusije (prijedlozi grupa i udruženja građana, političkih i drugih organizacija)“, stoji u saopštenju.

„Želimo da čestitamo zdravstvenim radnicima i saradnicima za sve što rade u ovom vanrednom stanju. O svemu onome što im Gradska uprava i Gradonačenik nisu pomogli, a trebalo je, pričaćemo kada prođe pandemija Covid 19“, navode iz Pokreta uspješna srpska.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име