Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) potvrdio je da VAR tehnologija od sezone 2024/25 dolazi u Premijer ligu BiH.

Još prije dvije i po godine se počelo razgovarati o uvođenju VAR-a u bh. nogomet. Do sada su na našim stadionima VAR sistemi korišteni isključivo za vrijeme reprezentativnih utakmica ili klupskih utakmica u Evropi.

Međutim, sada će i utakmice Premijer lige biti pokrivene monitorima i VAR tehnologija će svakako biti od velike pomoći u donosenju boljih sudijskih odluka.

„VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. I u ovom segmentu imat ćemo punu podršku FIFA-e. Podsjetit ću na izjavu predsjednika FIFA-e Infantina ‘VAR ne mijenja fudbal, VAR čisti fudbal’. Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum“, rekao je Zeljković još 2021. godine.

Nakon dvije i po godine čekanja, stigle su sjajne vijesti. Upravo je prvi čovjek FS BiH potvrdio da će VAR biti na terenima Premijer lige od početka sezone 2024/25.

Već godinama je VAR prisutan u svjetskom nogometu, brojne lige i takmičenja su pokrivena video tehnologijom, a sada se radujemo što će ista biti zastupljena i u BiH.

S obzirom na brojne sudijske pogreške, ne samo ove nego i prošlih sezona, sve nas istinski raduje uvođenje VAR-a i ovo bi mogao da bude istorijski trenutak za bh. klupski nogomet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportsport.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име