ADVOKAT STOJANOVIĆ: Iznenađen sam da je predsjednik Republike optužen po ovom osnovu

Datum:

Share post:

Advokat Miodrag Stojanović kaže za ATV da nije iznenađen odlukom Suda BiH da potvrdi optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

„Za mene nije iznenađenje imajući u vidu obim prigovora koji se mogu uložiti na optužnicu, odnosno šta Tužilaštvo i Sud BiH rade prije potvrđivanja optužnice. Te kontrole koji oni vrše prije potvrđivanja optužnice su dovoljne do nivoa osnovane sumnjie. Nije me iznenadilo, ali generalno, kao neko ko profesionalno godinama radi ovaj posao, iznenađuje me da se pristupa optuženju po ovom osnovu nekoga kao što je predsjednik Republike Srpske ko jednostavno obavlja svoj posao, koji je ustavom predviđen, a to je potpisuje ukaz o proglašenju zakona“, kaže Stojanović za ATV.

On ističe da ne može da se otme utisku da sve ovo ima očigledne primjese politike i da u tom smislu ima dozu zabrinutosti kao neko ko živi od posla zastupanja i odbrane pred pravosuđenjm u cijeloj BiH.

„Sud će krenuti svojim tokom. Sada će se uložiti prigovori na optužnicu. Pretpostavljam da će odbrana predsjednika Republike iskoristiti to pravo. Oni će u nekom trenutku odbiti te prigovore na optužnicu, ako nema nekih eklatantni primjera nezakonito pribavljenih dokaza ili dokazivanja u ovoj fazi postupka da djelo koje se optuženom ne predstavlja krivično djelo. To su dva razloga za prigovor na optužnicu. Nakon što se odbiju ti prigovori, sud će zakazati ročište o izjašnjenju o krivici“, kaže Stojanović.

On misli da će se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjasniti da nije kriv.

„Onda ćemo dobiti sudeće vijeće ili sudiju koji će suditi taj predmet. Ono što mogu dalje da predvidim, to je ono što slušam. Predsjednik Republike je rekao da će se odazivati na sudske pozive, ali nikada neće prihvatiti sudsku odluku. Šta će se dalje odvijati, to više nije u sferi prava“, kaže Stojanović.

Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Dodika i Lukića podiglo je 11. avgusta zbog, kako su naveli, neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo je optužnicu proslijedilo Sudu BiH koji ju je vratio na doradu da bi je danas potvrdio.

Na Opštoj sjednici Suda BiH koja je održana 5. septembra donesena je odluka da se odbije zahtjev Gorana Bubića, advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izuzeću sudije Јasmine Ćosić Dedović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...