Zavod za zapošljavanje – Uvoz radne snage

Datum:

Share post:

Na području bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske od početka godine izdate su 54 radne dozvole strancima i licima bez državljanstva, a najviše ih je iz Srbije, Turske, Indije i Gane, rečeno je Srni u Zavodu.

Viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću u Zavodu Vedrana Milinković rekla je da su to uglavnom građevinski radnici, ali ima i ljekara specijalista, profesora na privatnim univerzitetima, sportista, fudbalera i košarkaša, kao i kopača u rudnicima.

Prema njenim riječima, u odnosu na ranije godine povećan je broj zahtjeva za radne dozvole u građevinarstvu.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske izdaje radne dozvole poslodavcima radi zapošljavanja stranaca i lica bez državljanstva isključivo ako se na evidenciji nezaposlenih lica ne nalaze lica sa istim kvalifikacijama koje traži poslodavac u podnesenom zahtjevu.

U Zavodu navode da se radne dozvole izdaju za zanimanja kojih nema na evidenciji Zavoda ili se za njih traže posebna znanja i vještine, a radne dozvole se izdaju na 12 mjeseci.

Na evidenciji u Birou u Bijeljini je 6.200 lica, a zanimanja koja najduže čekaju na zaposlenje su trgovci, diplomirani ekonomisti, ekonomski tehničari i maturanti Gimnazije.

Lice koje najduže čeka na zaposlenje je žena, poljoprivredni tehničar, prijavljena na evidenciju duže od 10 godina.

Iz Zavoda navode da poslodavci imaju interes za zapošljavanje lica koja su u manjem broju evidentirana na Birou, a to su profesori matematike, fizike, profesori njemačkog jezika, stomatološka sestra-tehničar, zubni tehničar, njegovateljica i medicinski tehničar-njegovatelj, monter/instalateri rashladnih uređaja.

Tražena su i zanimanja vodoinstalateri, elektroinstalateri, bravari, varioci, armirači, zidari, tesari, moleri, kuvari, konobari, vozači, stolari i pomoćni stolari.

Od početka godine sa evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Bijeljina, zaposlena su 753 lica.

U oblasti osnovnog obrazovanja zaposlena su 72 lica, u trgovini 64, u restoranima 30, ostalim uslužnim djelatnostima 54, u djelatnosti opštih javnih službi 19, visokogradnji 19, te u niskogradnji 17.

U serijskoj proizvodnji obuće zaposleno je 17 lica, trgovini na malo motornim gorivima 15, u proizvodnji i distribuciji električne energije 14, predškolskom obrazovanju 14, u proizvodnji dijelova i pribora za motorna vozila 11, u oblasti sakupljanja, prečišćavanja i distribucije vode 12, u proizvodnji hljeba i peciva 11, kao i u drugim oblastima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...

SVJEDOČANSTVA O STRADANJU SRBA: Knjiga „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ promovisana u Ugljeviku (foto)

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je promovisana knjiga  „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ autora protonamjesnika Nemanje Eraka i jereja...