ZAŠTO domaći turisti biraju ŠOPING TURE u inostranstvu

Datum:

Share post:

Sve popularniji turistički aranžamani za putovanje u gradove širom Evrope i svijeta su tzv. šoping ture čiji glavni cilj nije obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti već obilazak trgovnskih radnji i šoping centara. Ovakvi aranžmani su organizovani da putnika prevezu do popularnih šoping lokacija, koje se obično nalaze u najširem okviru naselja na periferiji.

Popularnost kupovine u inostranstvu vidi se i kroz to što i oni aranžmani koji nisu namjenski za šoping, uglavnom imaju segment koji pokriva obilazak radnji i kupovinu, makar u okviru izdvojenog slobodnog vremena.  Kako je došlo do toga da naši turisti rado odu do Austrije, Italije ili Turske da se ponove? Daćemo vam nekoliko razloga za to.

Višestruka ušteda novca – kako zaista možete proći jefitno

Kada kupujete u inostranstvu postoji niz pogodnosti sa kojima su turisti upoznati i koje rado koriste kako bi što manje platili željenu robu. Jedna od takvih pogodnosti je tax free – povraćaj poreza u Evropi. U zavisnosti od toga u kojoj evropskoj državi kupujete postoji određen iznos koji bi trebalo da potrošite, za koji će vam naknadno biti vraćan porez. Odličan način da uštedite zar ne?

Još jedna u nizu pogodnosti koje kupovina u inostranstvu nudi jesu veliki popusti. U gotovo svim državama Evropske unije kada je popust – zaista je popust. Tada neku robu možete kupiti po cijeni umanjenoj za 50% ili čak 70%. Ovo se odnosi i na brendove koje svakodnevno viđamo na ulicama grada, ali i na one sa vrtoglavim cijenama.

 
Ovako veliki popusti najčešće se organizuju za različite praznike, ili na smjeni godišnjih doba kada se organizuje sezonska rasprodaja. Ko ubode period velikih sniženja može značajno da uštedi. Iako je prva asocijacija na šoping kupovina garderobe, popusti se ne odnose samo na odijevne predmete, oni uključuju gotovo sve proizvode. Tako da vaš šoping može biti i namjenski odlazak po željeni proizvod.

Kvantitet i kvalitet na istoj adresi – bolje opremljene prodavnice

Sigurno ste već čuli kako je majica koju kupite negdje u inostranstvu kvalitetnija od takve koju biste kupili kod nas a da je isti brend u pitanju. Da li je to urbana legenda proistekla iz poslovice da je trava zelenija u komšijskom dvorištu ili je činjenica da se kvalitetnija roba dopremljuje u države Evropske unije prepustićemo vama da odlučite.

Činjenično stanje govori da je asortiman radnji u inostranstvu značajno veći od onog koji možemo zateći kod nas. Osim što je veći izbor u okviru jedne radnje, generalno je veći izbor brendova. Dakle, određene robne marke možete pronaći samo van granica naše zemlje, a to daje posebnu čar šopingu.

Specijalne ponude kao zaštitni znak potrošačkog društva

Jedan mamac koji vole i prodavci ali i kupci su specijalne ponude različitih proizvoda. Čak i kada znamo da su ovakve ponude način da se privuku kupci, često svjesno biramo da zagrizemo mamac jer smo došli sa namjerom da kupujemo, te smo voljni da, primjera radi, kupimo dva para patika gdje ćemo za druge dobiti popust, iako je ideja bila da kupimo jedan.

Putovanje, zabava i kupovina – sve na jednom mjestu

Šoping tura u inostranstvu ipak nije samo puko obilaženje radnji i probavanje stvari. S obzirom na to da se putuje u drugu državu, i ovo, baš kao i svako putovanje je prilika da se zabavite, upoznate se sa drugačijom kulturom, probate vrhunsku hranu koju pripremaju lokalci i uživate u različitim sadržajima koje destinacija na kojoj ste ima da pruži.

Neki šoping centri su pravo nesvakidašnje iskustvo, opremljeni tako da pružaju cjelodnevni sadržaj za sve generacije. Zanimljiv je i šoping u glavnim ulicama ili četvrtima određenih gradova gdje ste u direktnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom.

 
Bilo da kupujete u nekom od zanimljivih i savremenih šoping centara u Beču, ili u otvorenim tržnim centrima sa pogledom na more u nekoj od mediteranskih država, ili se pak cjenkate na šarenim i pretrapnim pijacama u Turskoj, šoping tura može biti svojevrsno iskustvo i doživljaj druge kulture u jednom. Zato mnogi biraju da spoje lijepo i korisno, obiđu neke od gradova za šoping  i napune kofer novim stvarima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...