Prvi ŠAMPION Evrope u Jugoslaviji BILA JE BOSNA!

Datum:

Share post:

 

5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu, košarkaši sarajevske Bosne postali su prvaci Evrope!

Pred 12.000 navijača, popularni "studenti" su slavili veliku pobjedu nad italijanskim Emersonom rezultatom 96:93 i postali prvi tim iz tadašnje Jugoslavije, koji se okitio titulom evropskog šampiona.

Mirza Kinđe – Delibašić sa 30 poena u finalu, kao i sjajni Žarko Varajić sa čak 45 koševa bili su najzaslužniji za osvojeni pehar, a doprinos najvećem uspjehu bh. košarke u dosadašnjoj istoriji dali su i Predrag Benaček 3, Boro Vučević, Ante Đogić 6, Boško Bosiočić 2, Nihad Izić, Ratko Radovanović 10, Sabit Hadžić, Svetislav Kari – Pešić, Sabahudin Bilalović i Dragan Zrno.

Trener ove brilijantne generacije bio je sad već legendarni Bogdan Boša Tanjević, koji je tada imao samo 33 godine.

Put do vrha Evrope 1979. godine, košarkaši sarajevske Bosne započeli su sa dvije ubjedljive pobjede protiv nejakog Limasola sa Kipra (104:45 u "Skenderiji" i 98:47 u gostima).

Tanjevićev tim je u predtakmičenju slavio i dvije pobjede protiv Partizanija iz Tirane, koji su predvodile legende albanske košarke Kastriot Muši i Edgar Prifti (99:64 i 78:76), kao i jednu protiv čehoslovačke Zbrojovke iz Brna (107:105, poraz 89:90).

Zatim je uslijedilo takmičenje u finalnom dijelu. Jugoslovenski prvak je u dosta neizvjesnoj trci na kraju pretekao petostrukog prvaka Evrope madridski Real (114:109 u Sarajevu, 89:95 u Madridu) i dvostrukog pobjednika ovog takmičenja izraelski Makabi iz Tel Aviva (101:87 kući, 70:97 u Tel Avivu), a daleko iza Sarajlija ostali su španski Huventud, za koji je nastupao plejmejker reprezentacije Zoran – Moka Slavnić (85:84 i 98:94) i grčki Olimpijakos (72:69 i 88:83).

Jedino je italijanski Emerson, predvođen Amerikancima Bobijem Morsom i Jelvertonom, ostao ispred, mada je u međusobnom odmjeravanju snaga Bosna ostvarila istovjetan skor. U Varezeu je pobijedio Emerson sa 92:73, a u Sarajevu Bosna sa 104:85.

Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci.

Prvake Evrope u Sarajevu je dan kasnije dočekalo oko 15.000 navijača.

KK Bosna
 

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

Od jugoslovenskih klubova kasnije su evropski pehar osvajali zagrebačka Cibona (dva puta), Jugoplastika (tri puta) i beogradski Partizan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...