ZANIMLJIVE umjetničke VJEŠTINE koje mogu postati korisne u budućnosti

Datum:

Share post:

Da li se sjećate kada ste posljednji put stvorili nešto svojim rukama – napisali pismo, napravili suvenir, izradili neku rukotvorinu na koju ste bili ponosni? Vjerujemo da se većina vas ozbiljno zamislila i nije se mogla sjetiti. U današnjem društvu u kojem dominiraju društvene mreže i razne aplikacije koje riješavaju sve probleme, malo ko pomišlja da se posveti sebi i da njeguje neki svoj talenat ili vještinu.
Zato, ako ste i vi među onima koji su zanemarili sebe i svoju kreativnost, tu smo da vas ponovo zainteresujemo. Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih umjetničkih vještina koje bi mogle da vam koriste i čije poznavanje može samo doprinijeti vašoj kreativnosti i oplemeniti vaš duh.

Kaligrafija – umjetnost lijepog pisanja

Kaligrafija predstavlja drevnu tehniku lijepog ispisivanja riječi i brojeva, koja podrazumijeva jednu vrstu umjetnosti, a kod nas se često naziva i krasnopis. Međutim, da biste mogli sebe smatrati kaligrafom nije dovoljno da imate samo lijep rukopis. Ono što krasi ove umjetnike jesu, prije svega, talenat, ali i preciznost, strpljenje, oštro oko kao i najfiniji rad sa penkalom, ili olovkom.
Kaligrafija vodi porijeklo sa dalekog istoka, iz Kine i Japana, a najčuveniji drevni majstori kaligrafske vještine bili su islamski kaligrafi i Persijanci. Međutim, vrlo brzo se ova umjetnost proširila i po ostatku civilizacije, a danas je rijetka i posebna umjetnička vještina kojom mogu da ovladaju samo oni koji su spremni da ulože svoj trud i vrijeme.

Kao i svaka druga vještina krasnopis se uči, a dovoljno vam je samo da pronađete iskusne majstore svog “zanata” koji će vam pokazati svoju tehniku. Iako se papir i olovka sve rjeđe koriste, učenje kaligrafskog pisanja može biti veoma korisno, ne samo sa umjetničke tačke gledišta, već će vas posvećenost tako lijepoj stvari relaksirati, ali i oplemeniti.


 

Duborez kao jedna od najstarijih umjetničkih vještina
Duborez je jedna od vještina koja se primjenjivala još u najranije doba ljudske civilizacije. Prošlo je mnogo vremena od tih umjetničkih početaka naših davnih predaka do duboreza kakav je danas, a ova vještina je postala prava umjetnost.
Duborez se može primjenjivati na različite materijale, ali se u osnovi podrazumijeva da duborez predstavlja drvorezbarenje, odnosno tehniku ukrašavanja drveta dubljim ili plićim urezivanjem. Postoji nekoliko tehnika rezbarenja drveta, a svako od njih kao krajnji cilj ima prekrasno predstavljene reljefe i figure na komadu drveta.
I duborez se može naučiti, bilo da ste samouki ili pohađate kurs, potrebno je samo dosta strpljenja i vježbe, a oni najuporniji i najtalentovaniji u stanju su da naprave fascinantne prikaze na drvetu od kojih zaista zastaje dah i koji su pravo umjetničko djelo.

Slikanje i crtanje kao osnovne umjetničke osobine
Svaki umjetnik kao bazu za svoju vještinu ima poznavanje slikanja i crtanja. Još kao djeca svako od nas je prvo učio da crta, a onda da piše i broji. Međutim, mnogi tokom života zaborave na ovu aktivnost, a činjenica je da ništa ne umiruje i ne relaksira kao kada pobjegnete u svijet mašte i oslikate na papiru ono što vam u tom trenutku padne na um.
Ukoliko već posjedujete talenat, onda ga njegujte, a ako želite da naučite osnove crtanja ili slikanja i tako usavršite svoje sposobnosti, onda je pravo rješenje da upišite neki kurs jer će vam sigurno kasnije dosta značiti, kada poželite da odete u svoj svijet i opustite se.

Vajanje – iskažite sebe na najbolji način

Vajarstvo predstavlja kompleksnu umjetnost, s obzirom na to da umjetnik odnosno vajar, na specifičan i umjetnički način prilagođava materijal sa kojim radi dajući svom djelu izgled, volumen i dubinu. Zato, ako želite da se igrate i kreirate predmete po svojoj mašti, onda je vajanje prava vještina kojom bi trebalo da ovladate.
Vajarstvo je posebno interesantna vještina jer omogućava eksperimentisanje sa različitim materijalima i oblicima, a moguće je i njihovo kombinovanje i uklapanje. Svaki vajar ima mogućnost da probudi dijete u sebi, s obzirom na to da sloboda oblikovanja materijala vraća u djetinjstvo i sve one bezbrižne dječije igre, u kojima je granica jedino mašta.
Za koju god vještinu da se opredijelite kako biste je usavršili, sigurno je da se nećete pokajati i da će vam svaka od njih biti i te kako korisna u nekom dijelu života. Zbog toga već sada razmislite kako biste mogli da upotpunite svoje vrijeme i da se kreativno usavršite na pravi način. Umjetnost oplemenjuje život stoga nemojte propustiti priliku ako već imate volje i talenta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...

MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom (foto)

Danas sam se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom. Razgovarali smo o bezbjednosnim izazovima sa kojima se...

Predstavnici Privredne komore RS i PPK Bijeljina posjetili firmu „Rakić Komerc“ iz Batkovića

"Rakić Komerc" iz sela Batković kod Bijeljine bavi se proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja, stočne hrane i proizvodnjom...

BIJELJINA: Otvoren 13. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture (foto, video)

U Bijeljini je danas otvoren 13. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“. Sajam ove godine okuplja 88...