Zajedničkim snagama do održivosti Banje Dvorovi

Datum:

Share post:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sastali su se danas sa menadžmentom Banje Dvorovi i poručili da će do Nove godine biti uspostavljena nova vlasnička struktura u ovoj javnoj ustanovi, što će biti prvi korak ka jačanju Banje, njenih kapaciteta i pravilnom korištenju turističkog potencijala.
 
Dodik je istakao da će Banja Dvorovi zadržati status javne ustanove, ali da će većinsko vlasništvo vjerovatno imati Vlada Republike Srpske.
 
– Banja će ostati javna ustanova jer smatramo da resurs koji ima, a to je geotermalna voda, pripada svim građanima. Situacija u vezi sa virusom korona pokazala je da su se privatni hoteli našli u mnogo težoj situaciji od onih koji su u vlasništvu države, ali ovdje prvenstveno treba da riješimo veliki dug koji je ostavilo prethodno rukovodstvo i da dođemo do načina dugoročnog finansiranja – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.
 
Gradonačelnik Mićić smatra da je dolazak gospodina Dodika i gospodina Viškovića ohrabrujući znak za Banju Dvorovi i da je izgledno stavljanje u funkciju svih banjskih kapaciteta.
 
– Ovaj kompleks može da ima 400 ležaja, a ljekovita voda stalne temperature 75 stepeni Celzijusovih nešto je čime ne može da se pohvali mnogo lokalnih zajednica. Dogovorili smo jedan oblik zajedničkog investiranja Grada i Vlade Republike Srpske, što će rezultirati završetkom izgradnje zatvorenog bazena, ali i hotela. Sve to donijeće u Semberiju i najmanje stotinu novih radnih mjesta, a Banji ćemo vratiti status turističkog bisera Semberije – rekao je prvi čovjek Bijeljine.
 
Prema riječima predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, jedino su još Banja Dvorovi i Višegradska banja u potpunom vlasništvu lokalnih zajednica.
 
– Banja Dvorovi do sada nije bila u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske i to će se uskoro promijeniti. Prirodni resurs koji posjedujemo moramo da stavimo u funkciju i da od njega imaju korist i Bijeljina i Srpska – istakao je Višković.
 
Direktor Banje Milorad Zekić naglasio je da ova ustanova bilježi oko tri miliona maraka dugova, a da je za njeno osavremenjavanje i normalno funkcionisanje potrebno uložiti oko 15 miliona KM. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...