VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Datum:

Share post:

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu da u delegaciji koja je boravila na sastancima u Srbiji, nema nijednog člana Liste za pravdu i red.

„Tu su dva člana iz Ujedine Srpske, Milan Trninić i Aleksandar Trninić. Igor Žunić, Anja Ljubojević i Srđan Mazalica – troje iz SNSD-a. Svaki je klub zastupnjen u Narodnoj skupštini, samo nema kluba za Pravdu i red. Ja znam da Vi stepite da ja ne bi nešto, kako vi volite reći, lanuo na vlasti u Srbiji, na patrijarha, pa me niste poveli. To razumijem, ja sam za Vas nepredvidiv, nekontrolisan i to mogu da razumijem. Ali ne mogu da razumijem da je bilo mjesta i prostora za sve, a da iz Liste za pravdu i red nije bilo mjesta ni za jedno. Iz opozicije je bilo svega dva, odnosno, po jedan iz SDS-a i PDP-a koje ste Vi birali. Ovo je prava slika Vašeg odnosa i prema nama i prema opoziciji. Nama ništa ne znači da ćemo mi biti u sastavu delegacije, kad poželimo, mi odemo u Srbiju i u Beograd vrlo rado“, rekao je Vukanović.

On je još jednom istakao da je Stevandićev odnos prema Listi za pravdu i red krajnje neprijateljski i nekorektan. Kako kaže Vukanović, parlamentarizam podrazumijeva uvažavanje drugog i drugačijeg, a ne tiraniju većine nad manjinom.

Vukanović navodi da ga raduje jačanje veza sa Srbijom, ali smatra da iste ne smiju biti personalne.

„Ova vlast opstaje zahvaljujući 25 godina podrške koju ima iz Srbije. Od Slobodana Miloševića s kojim se grlio Dodik, pa onda pisao pismo, Slobo, spasi Srbiju i povuci se, pa onda Koštunice, pa pokojnog Đinđića, pa Tadića, pa Nikolića, pa sada Vučića. Bez njihove podrške medijske, finansijske, kredita, lobiranja, Vi ne bi opstali na vlasti. Ja ću i dalje biti čestit i principijelan. Ko god da je vlast u Srbiji, mi lično ćemo sa njima uvijek sarađivati, uvijek ćemo poštovati, ali se nikad ni na jedan način ne želimo miješati u izborne procese u Srbiji“, rekao je Vukanović.

Nakon Vukanovićevog izlaganja, predsjednik Stevandić je upozorio poslanika da se drži Dnevnog reda, te da ne „sije“ otrov među odnose Srbije i Republike Srpske.

Ipak, Vukanović je nastavio, te je još jednom apelovao na ljude u Srbiji da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj.

„Treba Republika Srbija da pomogne Republiku Srpsku – finansijski, politički, diplomatski. Ali nemojte presudno uticati na političke procese. Srpski nacionalni interes je da živimo u miru bez ikakvih tenzija. Dosta nam je sukoba sa cijelim svijetom. Nemojte podgrijavati ovdje tenzije, ko Boga vas molim. Nemojte nas tjerati da slušamo priče da nam Vulin kaže ne može se živjeti skupa, mora Republika Srpska da se razdruži. A ja sad pitam javno savjetnika i senatora Aleksandra Vulina, šta kad NATO povuče potez i uđe u Skupštinu i sve ovo izblokira? Šta da radimo? Da bježimo u Beogradu? Ja neću bježati, ali vi snosite odgovornost zato što nas uvlačite u nove tenzije. To nije korektno“, rekao je Vukanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...

Ispaljeno 39 protivgradnih raketa: Strijelci imali posla u cijeloj Srpskoj

Strijelci Protivgradne preventive Republike Srpske ispalili su 39 raketa na teritoriji Srpske tokom jučerašnjeg nevremena, saopšteno je iz...

Dnevni horoskop za 23. maj

OVAN Posao: Pokušajte da budete otvoreniji za nove ideje vaših kolega, previše ste konzervativni. Ljubav: Odnos zahteva komunikaciju, a vi ste je...