Vuk “zabranio” međe, Vasilije Perić na 89. Vukovom saboru u Tršiću kod Loznice

Datum:

Share post:

Zahvaljujući Vuku Karadžiću sačuvano je bogato naše kulturno nasljeđe, koje se, nikad i ničim, ne može da ospori, omeđi ili ukine, poručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je danas prisustvovao  završenoj svečanosti 89. Vukovom saboru u rodnom mjestu, Vuka Stefanovića Karadžića, Tršiću kod Loznice.
-Darovao nam je savršeno pismo, po principu jedno slovo jedan glas, uz vječnu poruku: -Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“-rekao je Perić.
Perić je istakao da Ugljevik i Loznica imaju sjajne odnose u svim oblastima života i rada, a posebno u posljednjih desceniju i po.
-Ovo je sada kruna tih dobrih odnosa braće sa dvije obale Drine i komšija, čiji su velikani bili Filip Višnjić, čuveni pjesnik i guslar, rođen u Trnovi, kod Ugljevika, i Vuk Stefanovića Karadžić, otac naše pismenosti i kulture-rekao je Perić.
Perić je zajedno sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem prisustvovao svečanosti na kojoj je bio i savjetnik za kuturu predsjednika Srbije Dejan Savić.
-Kulturni i duhovni život Ugljevik plus infrastrukturno djelovanje je svijetao primjer ne samo za Republiku Srpsku, već za Srbiju i region. Mi iz Vukovog kraja smo ponosni što Ugljevičani na taj način njegovanjem nacionalne i kulturne baštine praktično slave Vuka i njegovo djelo. Rijetko gdje se tako njeguje ćirilično pismo,  srpska pismenost i stvaralaštvo kao u ugljevičkom kraju, čak i djela iz oblasti kulture, izložbe slika, likovna kolonija u sebi prožimaju i predstavljaju duh Vukovog vremena-rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Ugljevičani su naša braća, naglasio je Petrović.
-Republika Srpska je naša emocija, naša ljubav i veza, kao što smo mi matica za njih i ljubav toliko I mi volimo Republiku Srpsku-poručio je Petrović.
Završna svečanost 89. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije kod Srba, koje su počele u ponedjeljak, održana je podizanjem saborske zastave i „Himnom Vuku“ Stevana Mokranjca.
Čast da o bude saborski besjednik pripala je profesoru doktoru Jovanu Deliću, dopisnom članu SANU, posle pozdravnih reči gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića.
Odigrana je predstava „Igre Vaska Pope“ povodom stogodišnjice rođenja Pope, po scenariju Kristine Đurković i u režiji Marka Stanića, na ljetnjoj pozornici kraj Žeravije.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...