VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Datum:

Share post:

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije i istakao da se mora voditi odgovorna politika i da se sačuva vojna neutralnost.

Vučić je to rekao povodom izlaganja šefa poslaničke grupe “Moramo-Zajedno” Nebojše Zelenovića koji smatra da je vojno neutralna pozicija Srbije neodrživa, kao i stav o neuvođenju sankcija Rusiji.

Vučić je istakao da je važno da Srbija čuva vojnu neutralnost, „jer postoji nešto što je u duši naroda i što mu se ne može oduzeti, jer bi se time oduzelo biće srpskog naroda i građana“.

Prema riječima Vučića, interes Srbije je da bude u EU, a da kada se radi o vojnoj neutralnosti, to je nešto što je Srbija izglasala.

-Ako hoćete da podnesete narodnu inicijativu nemam problem. Sa Kforom razgovaramo u svakom trenutku, to je ono što je naš interes, a ne ulazak u NATO. Moramo da sarađujemo i od neprijatelja i poluprijatelja pravimo prijatelje. Kažete da je pitanje BiH teško pitanje. To je prvi put da čujem da pitanje BiH i KiM treba da se rešava zajedno. Spreman sam da razgovaram o svim idejama – rekao je Vučić.

On je takođe ocijenio da je važno da se izbjegava zamrznuti  konflikt i ide ka kompromisu.

Povodom navoda Zelenovića da od 30 država članica NATO četiri nije priznalo samoproglašeno Kosovo i da su zabrinjavajući trendovi da bi i oni mogli da se usaglase sa većinom od 26 zemalja, Vučić je podsjetio da je i sam jutros rekao da postoji ideja da Kosovo prime u NATO.

-Takva opasnost na žalost postoji, rekao sam to – rekao je Vučić ali je dodao i da, iako te zemlje znaju šta su uradile Srbiji, neće da slušaju više o teritorijalnom integritetu Srbije.

On je ukazao na njihovo licemjerje, jer štite teritorijalni integritet Ukrajine, a srušili su Srbije, i dodao da najviše zamjeraju baš na toj paraleli, jer je ona perfektno precizna i tačna.

-Voz je krenuo i niko neće da vas sluša, to sam pokušao jutros da objasnim- naveo je Vučić i dodao da je potreban jedan okidač da bi se ušlo u sukob.

On je istakao da zato Srbija mora da razgovara i da sačuva svoj pristup i da u Evropi razumiju da neće da izaziva sukobe.

-Ne obraduje se niko razgovoru sa Blinkenom, ali moramo to da radimo, to je važno i odgovorno. Mislim da vodimo dobru politiku, poštujem naše razlike i verujem da ćemo za dva ili tri meseca imati drugačiju raspravu- naveo je Vučić dodajući da je danas shvatio sve o srpskoj politici.

Rekao je i da će se tražiti najbolje rješenje za Srbiju, iako je situacija sve teža, dodajući da je Srbija bez većih posljedica izdržala 350 dana, što znači da je vodila politiku sa stavom koje će se držati i dalje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...