Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Datum:

Share post:

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD, pokrenula je proceduru opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića, što je automatski otvorilo raspravu u javnosti da li će od ishoda tog referenduma zavisiti budućnost opozicije.

Ljubiša Petrović na protestu opozicije u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Petrović je 2020. godine bio iznenađenje izbora u Bijeljini, baš kao i Draško Stanivuković u Banjaluci.

Petrović, koji je do tada bio potpuno nepoznat u političkom životu Bijeljine, stao je na crtu moćnom Mići Mićiću, koji je prethodno 15 godina bio na čelu tog grada, a koji se u međuvremenu priklonio SNSD, sa kojim je pred lokalne izbore 2020. godine potpisao koalicioni sporazum.

Sukob u opoziciji

Petrović je na izborima osvojio 24.470 glasova, dok je Mićić, iza kojeg je bila široka opozicija okupljena oko SNSD, dobio 21.374 glasova.

Skoro ista tolika razlika glasova je na posljednjim izborima u Bijeljini bila i između kandidata za predsjednika Republike Srpske, Jelene Trivić i Milorada Dodika. Trivićeva je dobila 25.519 glasova, a Dodik 2.000 manje.

Nakon izbora došlo je do raskola u opoziciji na relaciji Draško Stanivuković – Jelena Trivić – Nebojša Vukanović. Njihove međusobne optužbe i svađe traju već par mjeseci, a Petrović je u tom sukobu otvoreno stao na stranu Trivićeve.

Ljubiša Petrović i Jelena Trivić
FOTO: PDP

U međuvremenu su pojedini članovi PDP u Bijeljini javno ili polujavno kritikovali Petrovića, a kako nezvanično saznajemo, na sebe je navukao „gnjev“ i pojedinih članova SDS iz tog grada.

Sve to dalo je „vjetar u leđa“ koaliciji okupljenoj oko SNSD da krenu u „rušenje“ Petrovića.

Njegovu smjenu, osim SNSD, podražavaju i DEMOS, Republička stranka Srpske, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, SDS Semberija Mićo Mićić, SDA, Pokret za Bijeljinu, NPS, SPS i DNS.

S druge strane, na strani Petrovića trenutno je razjedinjena opozicija – SDS, PDP i pokret „Za pravdu i red“. Nije stoga ni čudo što brojni analitičari vjeruju da će ovaj referendum biti ne samo test snage Petrovića, već i cijele opozicije.

Test i za vlast i za opoziciju

Sa ovim mišljenjem slaže se i politički analitičar Velizar Antić, koji kaže da su izbori u Bijeljini jako značajni i predstavljaju test kako za opoziciju tako i za vlast.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Opozicija ima problem jer opoziv gradonačelnika dolazi u jako nezgodnom trenutku za njih. Oni su izgubili prethodne opšte izbore, a nakon toga je u PDP došlo do sukoba između Trivićeve i Stanivukovića, dok je u SDS proces izbora novog predsjednika – podsjeća Antić.

On kaže da se upravo zato vlast u Srpskoj i opredijelila da opoziv pokrene u ovom trenutku jer su osjetili da je najpovoljniji momenat „da napokon osvoje i Bijeljinu“.

Mada su imali mnogobrojne pokušaje i kombinatorike, kako dodaje Antić, Bijeljina je uspijevala da ostane neosvojiva tvrđava za Milorada Dodika i SNSD, a ovo im je najpovoljniji trenutak da je osvoje.

– Međutim, sa druge strane, ne treba smetnuti sa uma da upravo vlast ima i veliku odgovornost da dokaže da gradonačelnik Petrović nije dovoljno dobro radio u Bijeljini i da je zaslužio opoziv. Biće velika bitka i borba za svaki glas u Bijeljini da dokažu da je Petrović zaslužio opoziv – ističe Antić za Srpskainfo.

Takođe, kako dodaje on, mentalitet i struktura stanovništva u Bijeljini je takva da su tradicionalno opredijeljeni za opoziciju i ne vjeruje da se taj dominantni stav promijenio.

Antić ističe da, mada je opozicija u defanzivi na nivou Republike Srpske, ne vjeruje da je to mnogo uticalo na opozicione birače u Bijeljini da promijene svoj stav.

Ukoliko opoziv gradonačelnika ne uspije, kako kaže Antić, biće to veliki udarac i poraz za SNSD.

– Oni su ti koji su pokrenuli čitavu ovu proceduru jer su uvjereni da bi mogli da smijene gradonačelnika. Ukoliko se ispostavi da su donijeli pogrešnu procjenu i izgube na izborima, to bi moglo dati dodatnu snagu opoziciji da ima nade da se reorganizuje i da iz ovog grada krene sa bolje startne pozicije u lokalne izbore sljedeće godine – zaključuje Antić.

Biti ili ne biti

Univerzitetski profesor i sociolog Drago Vuković podsjeća da su se lideri opozicije usaglasili da će doći u Bijeljinu da „odbrane Petrovića“, što mu liči na oživljavanje opozicije.

Dodaje da je opozicija nakon posljednjih izbora došla u fazu ozbiljnog problema i nalazi se u vrlo lošem stanju.

– Ovaj referendum bi mogao da pokaže da li opozicija još postoji ili ne. Dakle, ili će opozicija pokazati da ima neku snagu ili će opoziv Petrovića pokazati da je opozicija u još lošijem stanju nego ranije, a ja mislim da jeste. Čini mi se da je ovo najavljivanje borbe za Petrovića u stvari borba za opstanak opozicije – ističe Vuković za Srpskainfo.

Drago Vuković
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kaže da ako opozicija ne redefiniše neke svoje stavove i statuse skoro da nema nikakve šanse da ozbiljno nešto znači na sljedećim izborima.

Za Vukovića je veoma loše to što opozicija nije predložila svog kandidata za gradonačelnika Zvornika. On ističe da, bez obzira na sve prepreke, opozicija ne smije nikada da odustane od borbe da pokaže svoju snagu.

– Dakle, mislim da se opozicija na referendumu u Bijeljini više bori za svoj identitet i opstanak nego za Ljubišu Petrovića – ocjenjuje Vuković.

Mišljenja je da će Petrović imati problema na referendumu, jer se koalicija koja ga „ruši“ ozbiljno pripremila za to i iza sebe ima jaku političku infrastrukturu.

Vuković ističe da Petrović nema politički identitet u Bijeljini, kao što to ima Stanivuković u Banjaluci, što mu, takođe, ne ide u prilog.

– Petrović je na čelo Bijeljine došao na jednoj političkoj negaciji Miće Mićića, i trenutno nema iza sebe jaku stranku. Čini mi se da će imati ozbiljnih problema na referendumu bez obzira što ima značajan broj pristalica koji ga podržavaju u borbi protiv kriminala i korupcije, i koji ga doživljavaju kao poštenog čovjeka iz naroda. To sve nije sporno, ali da li je to dovoljno da opstane kao gradonačelnik, vidjećemo. Sve uz svemu, ovo je bitniji test za opoziciju nego za Petrovića – zaključuje Vuković.

UZMITE SVE ŠTO NUDE, A GLASAJTE PO SAVJESTI

Na najavu da će biti opozvan, Petrović je odgovorio da neće dozvoliti da dođe do krađe glasova i prekrajanje izborne volje na referendumu, kao što je to bilo na proteklim izborima. Budu li pokušali da pokradu izbornu volju, kako je rekao on, neka se spreme da se „na Bijeljini, Semberiji i Petroviću zajedno sa narodom, slome“. Petrović je poručio da će zahtijevati da odbornici koji su pokrenuli opoziv, te predsjednik i potpredsjednici Skupštine preuzmu političku odgovornost.

– Kada se njihov pokušaj prekrajanja izborne volje građana osujeti, da se lijepo povuku i oslobode ovaj Grad od opstrukcija – rekao je Petrović.

On je dodao da je pokretanje opoziva prilika da se opozicija konačno prebroji i da se vidi gdje je ko i ko je za šta, što je izuzetno bitno za dalje funkcionisanje.

– Svakom ko vam ponudi novac, pakete pomoći, ili bilo šta, sve uzimajte, sve, ne odbijajte ništa. A na dan referenduma glasaćete kako vam je srcu milo, duši drago, savjesti mirno i umu razumno – poručio je Petrović.

Dšavanja u Bijeljini
Izvor: srpakainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić – Ljubav prema muzici koja se rodila u djetinjstvu, traje i dan danas

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić bili su gosti emisije „Pjesma za tebe“ i uljepšali veče pratiocima...

AMERIČKE SANKCIJE GASE RAČUNE U BANKAMA: Pod udarom brojne firme i pojedinci u Srpskoj (foto)

Banke u Republici Srpskoj ovih dana gase račune svim fizičkim i pravnim licima  koja su se našla pod...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...