VUČIĆ: Priština stvara nepodnošljive uslove za Srbe s namjerom da im onemogući opstanak

Datum:

Share post:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, da su privremeni organi vlasti na KiM stvorili nepodnošljive uslove za Srbe i da sprovode sveobuhvatne napade na srpsko stanovništvo.

– Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Na redovnim sjednicama Saveta bezbjednosti obavještavali smo članove Savjeta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu vanrednu sjednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu prije nego što bude održana naredna sjednica Savjeta bezbednosti – rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija zatražila održavanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti zbog aktivnosti Prištine, a neposredan povod je potez centralne banke samoproglašenog Kosova da zabrani promet dinara, što je kulminaciju napada na srpsko i nealbansko stanovništvo jer veliki broj stanovnika na teritoriji KiM direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Srbije i time su lišeni osnovnih sredstava za život.

– Prištinski režim želi da onemogući normalan život, dostojan čovjeka. Svako sprečavanje dotoka novca je direktan udarac srpskim zajednicama na Kosmetu – rekao je predsjednik Srbije i dodao da Priština nema nikakve argumente kada kaže da je evro jedino legalno sredstvo plaćanja na KiM.

Vučić je istakao da je odluka o ukidanju dinara samo jedna u nizu davno planiranih mjera Prištine kojima napada srpsko stanovništvo s namjerom da mu onemogući opstanak na KiM.

– Da sumiram, odlukom da zabrani dinarski platni promet Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbijede osnovne životne namirnice, školuju se, liječe, kupuju lijekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva – rekao je on.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...