Vraćaju li se Selak i Nešić u “staro jato“?

Datum:

Share post:

PRIPREMA TERENA Vraćaju li se Selak i Nešić u “staro jato“

SPS Gorana Selaka i DNS Nenada Nešića, političke stranke koje su se u predizbornoj kampanji predstavljale kao opozicija vlasti u Republici Srpskoj i otvoreno “flertovale” s dugogodišnjim opozicionarima iz SDS i PDP, danas su mnogo bliže vlastima koje su donedavno žestoko kritikovali i predstavljali se kao njihova alternativa.

Za razliku od lidera DNS, Nenada Nešića, koji je odmah nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata izbora, a koji su pokazali “potop” njegovog “Trećeg puta” otišao na godišnji odmor, s kojeg se i dalje ne zna kad će se vratiti, lider SPS, Goran Selak, juče se na društvenim mrežama prilično “otkrio” kad je u pitanju budući politički put njegove stranke.

– Srpski narod nikada nije dozvoljavao da mu bilo ko kroji kapu i nameće svoju volju. Uvijek ću čvrsto stajati uz svoj narod i provoditi narodnu volju. Sarajevo nikada neće birati predsjednika Srpske, to mogu činiti samo građani Srpske – napisao je Selak na Tviteru.

 

Na Selakovu objavu, odnosno otvorenu podršku lideru SNSD Miloradu Dodiku kao pobjedniku kontroverznih izbora za predsjednika Srpske, ekspresno je reagovao lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović, navodeći da se predsjednik SPS, prema njegovim riječima, očigledno “vratio na fabrička podešavanja”.

– Prvo Nešić, a onda i Selak, pokazali su svoje pravo lice i drago mi je da je vrijeme pokazalo da sam bio u pravu, iako sam često bio poprilično usamljen u opoziciji i insistiranju da se sa njima nema ništa, nikakav odnos, jer ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se obiju. Ma koliko se prestrojavali i ulizivali, politička karijera Selaka i Nešića, kao i Banjca, Čavića i drugog političkog taloga je pri kraju i tek kad oni i slični nestanu sa političke scene, dođe nova generacija neukaljanih, nekorumpiranih, časnih i neucijenjenih, može se očekivati oporavak društva i Republike Srpske – napisao je Vukanović na svom blogu.

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo tvrdi da SPS i DNS, zapravo, nikad nisu ni bili opozicija u pravom smislu te riječi, te da su se navedene političke stranke, kako ističe, u “privremenom opozicionom statusu” našle silom prilika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ni SPS ni DNS nikad ne bi bili opozicija da ih Milorad Dodik svojevremeno nije izbacio iz vlasti. Te dvije stranke nisu u opoziciju otišle svojom voljom, već su se tamo našle zato što ih Dodik i SNSD više nisu htjeli pored sebe. Smatram da je velika greška opozicije bila to što su jedno vrijeme prihvatili Nešića i Selaka u svoje redove, pa su se oni pojavljivali i na nekim opozicionim skupovima zajedno sa čelnicima SDS, PDP i Nebojšom Vukanovićem – kaže Antić.

On tvrdi da bi stranke kao što su DNS i SPS doslovno nestale sa političke scene u slučaju da u opoziciji provedu bar jedan izborni ciklus.

– To su više interesne organizacije, a manje političke partije s prepoznatljivom ideologijom. Bez ministarskih fotelja, pozicija direktora u javnim preduzećima i svojih članova u upravnim odborima, te stranke nemaju nikakvu perspektivu. Zbog toga me ne čudi to što je Selak već počeo da priprema teren za povratak među vladajuće, a slično se može očekivati i od DNS – tvrdi Antić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...