Vozi automobil na jestivo ulje

Datum:

Share post:

Bišćanin Fikret Čaušević tvrdi da je kreator svjetske inovacije i idejnog rješenja dizel motora koji se može pokretati na novi obnovljivi izvor pogonskog goriva – jestivo rafinirano ulje.

 

Brojni entuzijasti i inžinjeri godinama pokušavaju napraviti motor koji će se moći pokretati na obnovljivi izvor pogonskog goriva, a 59-godišnji Fikret Čaušević iz Bihaća, koji se već 30 godina bavi ovom problematikom, kaže da ima rješenje.

Kako za Klix.ba objašnjava Čaušević, inače magistar poljoprivredne mehanizacije, jestivo ulje se ne može direktno koristiti za pogon motora iz razloga što ima veliki viskozitet, odnosno masnoću.

“Viskozitet jestivog suncokretovog ulja iznosi 37, dok je viskozitet nafte 2,7. Zbog toga, prva stvar koju je potrebno uraditi je smanjenje viskoziteta jestivog ulja na 2,7. Nadalje, potrebno je smanjiti temperaturu samopaljenja jestivog ulja, koja iznosi blizu 274 stepena, na temperaturu samopaljenja nafte, koja varira između 60 i 70 stepeni. Treće, nužno je riješiti pitanje tzv. koksnog filca, odnosno prašine, koja se javlja ako sipamo stopostotno jestivo ulje. Četvrto, potrebno je izmijeniti cetanski broj jestivog ulja. Cetanski broj nafte, koji predstavlja brzinu paljenja, iznosi 51, a jestivog suncokretovog ulja 37. I peto, nužno je riješiti rad u zimskim uslovima, jer jestivo ulje mrzne na -17 stepeni, ali se već na 0 stepeni počinje mijenjati”, objašnjava Čaušević.

Čaušević govori da je do sada uništio tri mercedesova motora kako bi došao do idejnog rješenja. S njegovim rješenjem, tvrdi, svaki dizel motor na svijetu mogao bi da se pokreće i s jestivim uljem.

On kaže da njegov modifikovani motor troši 5 litara jestivog ulja na otvorenom putu, a u gradskoj vožnji 6 litara.

“Kada su u pitanju vučne karakteristike motora, ukoliko koristite jestivo ulje, mislim da tada vuče poput benzinca, a ukoliko koristite naftu na moj modifikovani motor tada je njegova snaga jača za 10 konjskih snaga”, dodaje.

Čaušević kaže da je današnja cijena jestivog ulja na domaćem tržištu 1,75 KM, a litar nafte 2,31 KM.

“U tom pogledu je isplativije. Šta je tek s ekološkim aspektom? Zašto mi dajemo gotov novac drugoj državi za uvoz nafte? Zašto mi, odnosno naši proizvođači, ne bi proizvodili uljanu repicu ili suncokret? Zašto ne bi pokrenuli svoje tvornice koje će pokrenuti proizvodnju ulja? Sa ovim idejnim rješenjem smatram da se može napraviti prvi motor na svijetu kojeg će pokretati jestivo ulje za traktore, kombajne i ovo je rješenje, odnosno motor koji se pokreće na jestivo rafinirano ulje, budućnost i alternativa nafti”, tvrdi Čaušević.

(Mondo.ba)

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su dva dječaka. Broj rođenih i upisanih...

VRIJEME DANAS promenljivo oblačno uz sunčane periode i toplo

Promenljivo oblačno uz sunčane periode i toplo. Na zapadu će u prvom delu dana biti oblačnije uz vrlo...

Završen Sajam turizma u Beogradu – Bijeljina pokazala svoje turističke potencijale (foto)

U Beogradu je završem 45. Međunarodni sajam turizma na kojem je po prvi put ove godine Bijeljina imala...

Srpsku očekuje novi rast cijena polovnjaka

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla...