Ne listi deset ličnosti sa najvećim koeficijentom inteligencije (IQ) ikada zabilježenim, prvo mjesto dijele Vilijam Sidis koji je sa devet godina postao student Harvarda i srpski pronalazač zahvaljujući kojem je svijet zakoračio u doba modernizacije, Nikola Tesla.

– Tesla čiji IQ iznosi između 230 i 250, autor je više od 700 patenata bez kojih ne bismo mogli da zamislimo današnju svakodnevicu – piše Blic.

Vilijam Sidis počeo je da govori sa pet mjeseci, a sa sedam godina je govorio sedam stranih jezika. Njegov IQ je veći od 250. On je kao devetogodišnjak upisao Harvard, a preminuo je od šloga u 46. godini života.

Normalan koeficijent inteligencije kod prosječnog čovjeka je između 90 i 110.

Na listi su se našli i Ejnan Koli (19), “čudo od djeteta” iz Singapura koji je sa sedam godina prošao najteži svjetski test iz hemije, italijanski umjetnik i arhitekta Leonardo da Vinči, američka autorka Merilin Vos Savant, južnokorejski profesor Kim Ung Jong, američki astronom i astrofizičar Kris Hirata, šahista Gari Kasparov, njemački teorijski fizičar Albert Ajnštan i engleski teorijski fizičar Stiven Hoking.

(Blic, Tanjug)

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име