Vlada Srpske utvrdila Prijedlog ZAKONA O INSPEKCIJAMA

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o inspekcijama koji se, kako tvrdi ministarka uprave i lokalne samouprave, Lejla Rešić, ne razlikuje mnogo od nacrta zakona koji je 90 dana bio u javnoj raspravi.

Rešićeva je podsjetila da je u Prijedlogu zakona ostalo suštinsko opredjeljenje Vlade u vidu olakšica za novoregistrovane poreske obveznike. To znači da oni koji imaju do osam zaposlenih spadaju u mikro društva i imaju mogućnost da ih Inspektorat savjetuje, a ne da im odmah piše kaznu, na primjer, u slučaju kada nemaju jasno istaknut cjenovnik.

-Biće im ukazano da to treba da imaju, da ih nauče kako će poslovati i da na taj način rasteretimo male preduzetnike od nameta koji postoje. Nije nam cilj da ih zatvorimo nego da im damo šansu u prvoj godini da stanu na svoje noge. Naravno, izuzetak je ako pričamo o neprijavljenom radniku ili ugrožavanju opšte bezbjednosti zdravlja radnika i ljudi – rekla je Rešićeva nakon sjednice Vlade.

Takođe, ako imaju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost, nije registrovan, inspektori imaju pravo da uđu u privatni posjed uz saglasnost vlasnika ili uz pribavljeni nalog suda.

TESTNA REKLAMA

-Naša je ideja bila da dođemo do onih za koje imamo saznanja da rade na privatnim posjedima, ali je do sada procedura bila izuzetno komplikovana da biste ušli. Takođe, Inspekorat sada ima odjeljenje za savjetodavne usluge, ono se primjenjuju za prvoosnovane, ali i za sve naše privrednike kojima je to potrebno. Novitet je i to što jedinice lokalne samouprave moraju da se usaglašaju sa Inspektoratom RS kada su u pitanju planovi i razmjena planova, da ne bi došli u situaciju da republička i lokalna inspekcija idu kod istog privrednog subjekta. Do sada to nije bila zakonska obaveza, nego fakultativna – rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, lokalne zajednice i Inspektirat će morati da usaglašavaju i oblasti u kojima se dobija saglasnost za inspektore.

 

-Imali smo situaciju da imamo pet saobraćajnih inspektora, a ni jednog zdravstvenog ili veterinarskog. Ono što je novitet u odnosu na nacrt jeste da preuzimamo inspektore rada, oni će svi postati republički. Bilo je razmišljanja da to budu i zdravstveni jer je njih oko 20 u cijeloj RS, međutim nakon rasprava odlučeno je da će zdravstveni ostati na oba nivoa. Utvrdili smo da postoji bojazan da bi odvajanjem zadravstvenog od lokalnog došlo do problema oko sanitarnih kontrola hrane. Takođe smo umjesto dosadašnjeg inspekora prosvjete uveli inspektora za prosvjetu i sport, s obzirom da nam je novi zakon o sportu u proceduri – rekla je Rešićeva.

Ona je dodala i da je ovim prijedlogom zakona precizirana i odgovornost u građevinskom sektoru.

-Ako je neko sklopio ugovor i angažuje podizvođača koji nije sa teritorije RS, onaj ko je sklopio inicijalni ugovor će da snosi sankcije ako su radnici neprijavljeni, ako nešto nije u redu. Dakle, ugovorni organ snosi sve sankcije – poručila je Rešićeva.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata u razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama. Prema riječima Rešićeve, tokom 2019. resorno ministarstvo je odobrilo 18 zahtjeva iz 14 lokalnih zajednica. Od 300.000 KM koliko su imali na raspolaganju, dodijelili su  299.636,85 KM, a privukli ukupno investicija u iznosu od 2.027.375 KM.

-Mi u ovoj godini imamo isto 300.000 KM na raspolaganju i vrlo brzo ćemo ponovo ući u proces ocjenjivanja projekata i odobravanja novih projekata – zaključila je ministarka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...